KOMANDANT ENES KOVAČEVIĆ SAHRANJEN UZ NAJVEĆE DRŽAVNE POČASTI

Enes Kovačević, komandant 44. Brdske brigade, jedan je od najznačajnijih ljudi u odbrani BiH od agresije, a posebna se ističe uloga njega i brigade kojom je komandovao u oslobođenju Jablanice i Hercegovine od zločinačke Herceg-Bosne.

Brdska brigada iz Jablanice dala je svoj nemjerljivi doprinos na prostoru Hercegovine, u prostoru u kojem je jedan dio slobodne teritorije cijelo vrijeme tokom ratnih dešavanja zadržan.

Više od 140 boraca ove brigade dalo je svoje živote u odbrani BiH.

Enes Kovačević je rođen 20. maja 1960. godine u selu Rodići, općina Jablanica, gdje je završio osnovnu školu.

Srednju ekonomsku školu završio je 1979. godine u Konjicu a svoj prvi radni angažman ostvario je u decembru 1980. godine u preduzeću „Velepromet“ Jablanica gdje je radio do aprila 1982. godine kada odlazi na osluženje vojnog roka u bivšu JNA u kojoj je završio Školu rezervnih oficira pješadije (ŠROP) u Bileći.

FOTO: Dženad Džino

Po povratku sa odsluženja vojnog roka u maju 1983. godine zapošljava se u Opštinski Štab Teritorijalne odbrane Jablanica gdje obavlja dužnost pomoćnika komandanta štaba za operativno nastavne poslove.

Agresija ga zatiče na dužnosti u Opštinskom Štabu Teritojalne odbrane i od 18.09.1991.godine nastavlja raditi na organizaciji i pripremama za odbranu.

Nakon formiranja Štaba Teritorijalne odbrane Jablanica od 10.aprila 1992. godine postavljen je na dužnost pomoćnika načelnika štaba za operativno nastavne poslove. Na dužnosti pomoćnika načelnika štaba za operativno nastavne poslove ostaje sve do novembra 1992. godine kada je postavljen za komandanta bataljona Jablanica u brigadi „Neretva“.

Brigada „Neretva“ se trebala popunjavati vojnim obveznicima sa područja općina Jablanica, Konjic i Prozor i nikada njeno formiranje nije završeno.

Na dužnosti komandanta bataljona ostaje sve do 21. januara 1993. godine kada je postavljen za vršioca dužnosti komandanta brdske brigade „Neretva“ sa sjedištem u Jablanici.

Na dužnosti komandanta brigade „Neretva“ kasnije 44. brdska brigada i na kraju 444. brdske brigade ostaje do 15. decembra 1995. godine kada je razriješen sa dužnosti komandanta 444. brdske brigade i postavljen na dužnost načelnika odsjeka za borbenu obuku i vaspitanje u štabu komande 4. Korpusa ARBiH, i na toj dužnosti ostaje do 2. oktobra 1996.godine.

Od 2. oktobra 1996. godine do 12. septembra 1997. godine obavljao je dužnosti pomoćnika načelnika štaba za rodove vojske u štabu komande 4. korpusa ARBiH.

Naredbom komandanta 4. Korpusa ARBiH od 12. septembra 1997. godine razrješen je sa dužnosti pomoćnika načelnika štaba za rodove vojske i imenovan za zastupnika na dužnost pomoćnika načelnika štaba za planiranje b/d,praćenje b/g i obuku u komandi za razvoj 4.divizije.

Na dužnosti pomoćnika načelnika štaba za planiranje b/d,praćenje b/g i obuku u komandi za razvoj 4.diivizije ostaje do 11. decembra 1997.godine kada je naredbom komandanta 1. Korpusa Vojske Federacije BiH od 11.12.1997. godine imanovan za načelnika štaba, ujedno zamjenika komandanta komande za razvoj 4. divizije 1. Korpusa Vojske Federacije BiH. Dužnost načelnika štaba, ujedno zamjenika komandanta komande za razvoj 4. divizije 1. Korpusa obavljao je do 1. septembra 1999. godine.

Naredbom komandanta Zajedničke komande Vojske Federacije od 1. septembra 1999. godine imenovan je za zamjenka komandanta 401. Viteške motorizovane brigade i tu dužnost obavlja do 25.10.2001.godine kada razriješen sa dužnosti načelnika štaba, ujedno izvršnog oficira 401. Viteške motorizovane brigade i imenovan za vršioca dužnosti oficira za operativno nastavne poslove, ujedno zamjenika komandanta komande za razvoj 18. divizije 1. Korpusa Vojske Federacije BiH.

U čin majora ARBiH proizveden je na osnovu Naredbe Ministarstva odbrane Republike Bosne i Hercegovine 26. 2. 1994.godine, a naredbom Ministarstva odbrane FBiH od 5. 12.1997. godine unaprijeđen je u čin pukovnika.

Najznačajnija borbena dejstva: Komanduje brigadom „Neretva“ u odbrani od agresije postrojbi Hrvatske vojske i HVO,odbrana i oslobađanje planine Bokševica od 09.maja do 08.jula 1993.godine,oslobađanje sela Doljani i Kosne Luke i kota Pisvir i Borovac, komanduje jedinicama 44. brdske brigade u operaciji „Neretva 93“ koja je izvedena u periodu od 12. septembra do 5. oktobra 1993.godine i oslobađanjem sela Tošćanica, Lizoperci i Hudusko i dominantnih objekata Majan, Križ i Duvnice.

Najznačajnija borbena dejstva 44./444.brdske brigade tokom 1994. i 1995.godine kojima je rukovodio i komandovao bila su izvođenje operacija „Jezero 94“ u septembru 1994. godine i „Jesen 94“ u novembru 1994. godine koje je brigada izvodila na planini Prenj, novembar mjesec 1994. godine zaustavljanje ofanzive srpskocrnogorskog agresora na Bjelimićkom platou, septembar-oktobar 1995. godine operacija „Prenj 95“ u kojoj je 444. bbr oslobodila dio planine Prenj. U odbrani planine Treskavica borci 444. brdske brigade 1995. godine dočekali su potpisivanje Dejtonskog sporazuma.

Dobitnik je pištolja sa posvetom komandanta Generalštaba Armije Republike Bosne i Hercejovine.

Penzionisan je u maju 2004. godine po Uredbi 2 Vlade Federacije BiH kao ratni komandant brigade u činu pukovnika.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE