KOMANDIR PS CAZIN OPTUŽEN DA JE NEZAKONITO UHAPSIO MUŠKARCA ZBOG KOMENTARA NA FACEBOOKU

Općinski sud u Cazinu potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona protiv komandira Policijske stanice Cazin Ljubijankić Saida (51) iz Cazina zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i lažnog prijavljivanja.

Osnovano se sumnja da je Ljubijankić od 23. aprila do 13. juna 2020. godine u Cazinu, kao komandir Policijske stanice Cazin, nakon što je 23. aprila 2020. godine podnio prijavu protiv K. P. zbog krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti, a zbog pisanja komentara na društvenoj mreži Facebook na tekst obavljen o komandiru Policijske stanice Cazin, prekoračio svoja službena ovlaštenja.

On je prvo 8. maja 2020. godine, naredio raspisivanje operativne potrage za K. P. s nalogom da se on hapsi bez postojanja zakonskih razloga za lišenje slobode u vidu postojanja osnova sumnje o počinjenom krivičnom djelu i pritvorskih razloga, te protivno usmenom nalogu dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Tužilac se, naime, u konsultacijama sa postupajućim istražiteljem očitovao da u predmetnim radnjama nema obilježja krivičnog djela, kao jedini ovlašten subjekt u istrazi da cijeni postojanje obilježja krivičnog djela i rukovodi radnjama ovlaštenih službenih osoba u istrazi, pa su unatoč tome, postupajući po protivpravnom nalogu Policijske stanice Cazin kao rezultatu prekoračenih ovlaštenja komandira, pripadnici Granične policije BiH 12. juna 2020. godine u 16, na MGP Velika Kladuša uhapsili K. P. zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti.

On je istog dana u 17.20 sati, predat ovlaštenim službenim osobama i protivpravno zadržan do 13. juna 2020. godine do 11 sati. U tom periodu je ispitan od dežurnog istražitelja, te potom i kriminalistički obrađen, a o čemu nije obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona.

Drugom tačkom optužnice Ljubijankiću je stavljeno na teret postojanje osnovane sumnje da je u periodu od 16. juna do 18. juna 2020. godine u Cazinu usmeno naredio da se o događaju sačini izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv K. P. zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti koje je navodno počinjeno na njegovu štetu, te da se tako sačinjen izvještaj dostavi njemu na pregled.

Nakon što je dežurni inspektor tako postupio i sačinio izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, on ga je dostavio komadiru Ljubijankiću na upoznavanje.

Izvještaj je s prilozima 23. juna 2020. godine dostavljen Kantonalnom tužilaštvu Unsko-sanskog kanotna na daljnje postupanje, čime je K.P. službeno prijavljen zbog krivičnog djela – ugrožavanje sigurnosti.

  • Osnovanost predmetne optužnice potvrđena je opsežnom istragom u kojoj je salušan veći broj svjedoka i prikupljeno nekoliko desetina materijalnih dokaza. U narednom periodu se očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji pred Općinskim sudom u Cazinu – saopćilo je Tužilaštvo USK.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SUDAR DVA BH. DRŽAVLJANA U AUSTRIJI, JEDAN DRUGOG VUKAO 100 METARA

0
Vozači iz Bosne i Hercegovine (38, 35) bili su učesnici udesa koji se desio jutros rano na austrijskom putu A10, a o ozbiljnosti udesa govori i to da je reagovala i spasilačka ekipa jer je jedan od suvozača teže povrijeđen.