KOMBINACIJA BIJELOG LUKA I MEDA JE PRAVO BLAGO ZA ORGANIZAM: POSJEDUJU KORISNA SVOJSTVA ZA KOJA SIGURNO NISTE ČULI

Sva korisna svojstva kombinacije bijelog luka i meda za naš organizam će vas iznenaditi!

Bijeli luk i med su poznati po tome što donose brojne blagodeti za cijeli naš organizam. Ove namirnice su bogate antioksidansima, vitaminima i mineralima i zato se godinama koriste u tradicionalnoj medicini. Međutim, vjeruje se da njihova kombinacija može da eliminiše bakterije, pa čak da bude i neka vrsta antibiotika. Stručnjaci, ipak, podvlače da još nema dovoljno validnih dokaza koji bi potvrdili ovo dejstvo.

Acilin je sastojak bijelog luka koji sadrži kiseonik, sumpor i druge elemente uslijed kojih bijeli luk ima antibakterijska svojstva. Sjeckani bijeli luk sadrži više acilina, u odnosu na kompaktan čen bijelog luka. Ipak, primjećuje se da sjeckani bijeli luk može i da lakše izgubi acilin.

Savjet je da se ovako pripremljen luk, kako bi se maksimalno iskoristile sve njegove zdravstvene koristi, konzumira što prije. Med je bogat antioksidansima flavonoidima i polifenolima, koji imaju protivuplano dejstvo, a vjeruje se da može spriječiti i određene bolesti. Med ima i antibakterijska, antivirusna i antifungalna dejstva, piše Eklinika.

Medicinska istraživanja su zasnovana na ispitivanju samog meda ili bijelog luka, ili kombinacije ove dvije namirnice. U tradicionalnoj etiopskoj medicini, jedna vrsta lokalnog meda koristi se za liječenje problema sa disanjem, kožnih infekcija, dijareje.

Bijeli luk tradicionalno se upotrebljava za liječenje prehlade i kašlja. Smatra se da bijeli luk jača imuni sistem i ublažava simptome astme. Arapska tradicionalna medicina primenjivala je bijeli luk za liječenje srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska, artritisa, zubobolje, zatvora i infekcija.

Laboratorijske studije otkrivaju da je bijeli luk u kombinaciji sa vrstom meda tazma u stanju da zaustavi rast nekih vrsta bakterija. Kombinacija bijelog luka i meda usporila je ili zaustavila rast bakterija koje izazivaju bolesti i infekcije uključujući upalu pluća i neke oblike trovanja hranom.

Druga laboratorijska studija pokazala je da je kombinacija soka od bijelog luka i meda bila u mogućnosti da eliminiše bakterijske infekcije koje se ne mogu liječiti antibiotskim lijekovima. Potrebno je, ipak, više istraživanja kako bi se otkrilo da li na ovaj način med i bijeli luk mogu da djeluju i na ljudski organizam.

Pojedine vrste meda imaju antivirusna svojstva, pa se smatra da mogu pomoći u liječenju ili prevenciji prehlade, gripa i drugih bolesti uzrokovanih virusima. Laboratorijska studija otkrila je da je med od Manuke mogao da zaustavi viruse gripa. Istraživači su zaključili da je med, posebno Manuka med, djelovao skoro jednako dobro kao i antivirusni lijekovi.

ČUVAJU ZDRAVLJE SRCA

Nekoliko kliničkih i laboratorijskih studija proučavalo je prednosti bijelog luka. Smatra se da bijeli luk smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara jer snižava visoke vrijednosti krvnog pritiska, snižava nivo holesterola, sprečava pojavu krvnih ugrušaka, poboljšava strukturu krvnih sudova čini ih elastičnijim i štiti od arterioskelroze.

Loš holesterol LDL glavni je uzrok krutosti krvnih sudova. Istraživanje na pacovima pokazalo je da bijeli luk snižava nivo štetnog LDL holesterola. Pacovi su hranjeni bijelim lukom u prahu ili sirovim ekstraktom bijelog luka. Potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdilo dejstvo bijelog luka na ljude kada je u pitanju snižavanje holesterola.

BIJELI LUK I MED POSPJEŠUJU PAMĆENJE

Bijeli luk i med bogati su antioksidativnim jedinjenjima, koja jačaju imunološki sistem i štite mozak od demencije i Alchajmerove bolesti. Potrebno je više istraživanja kako bi bilo i potvrđeno ovo djelovanje. Ekstrakti starog bijelog luka, kako navode neke studije, sadrže veliku količinu antioksidansa kiolne kiseline, koja može, smatra se, zaštiti mozak od oštećenja uslijed starenja i bolesti i tako ojačati pamćenje i koncentraciju kod nekih ljudi.

KAKO KORISTITI BIJELI LUK I MED?

Svježe zgnječeni ili sjeckani bijeli luk ima najviše zdravstvenih koristi. Bijeli luk u prahu i ekstrakt starog bijelog luka takođe su dobri, dok ulje bijelog luka ima manje zdravstvenih svojstava, ali se koristi kao začin. Ne postoje preporučene doze za svjež bijeli luk. Neke kliničke studije navode da je moguća zdravstvena korist, dnevno, 150 do 2.400 miligrama bijelog luka u prahu.

Med se može koristiti kao ljekovito sredstvo protiv kašlja, prehlade, upale grla. Savjet je da se kašika meda doda u mlake biljne čajeve kako bi se ublažili simptomi prehlade i gripa. Med se takođe može koristiti kao sredstvo za smirivanje alergijskog osipa, akni i drugih iritacija kože. Koristi se za zarastanje rana, opekotina i ogrebotina na koži.

MED I BIJELI LUK – UPOTREBA U KULINARSTVU

Kombinacija meda i bijelog luka može biti preliv za salatu. Savjet je da se koristi svježe sjeckani bijeli luk i med. Bijeli luk fermentisan medom je vrsta „ukiseljenog“ bijelog luka. Može se čuvati do mjesec dana na sobnoj temperaturi.

Očiščeni čenovi bijelog luka se stave u čistu i sterilnu teglu. Poklopac se možete sterilisati prokuhavanjem u vodi. Bijeli luk se u potpunosti prelije medom. Tegla se zatvori i poslije tri dana otvori, sitni mjehurići u medu znače da je bijeli luk počeo da fermentira. Tegla se ponovo zatvori i ostavi da odstoji najmanje sedmicu dana prije upotrebe.

MOGUĆI NEŽELJENI EFEKTI BIJELOG LUKA I MEDA

Hranljiva i zdravstvena jedinjenja bijelog luka i meda mogu izazvati kod nekih osoba neželjene efekte ili reakcije. Suplementacija je dozvoljena samo uz preporuku ljekara.

Bijeli luk može izazvati alergijske reakcije, a suplemenati bijelog luka ili jedenja bijelog luka u većim dozama može razblažiti krv i povećati rizik od krvarenja. Bijeli luk može izazvati negativnu interakciju sa lijekovima koji razrjeđuju krv kao što su salicilat (aspirin), varfarin, klopidogrel.

MED, DIJABETES I ALERGIJSKE REAKCIJE

Konzumiranje meda može povećati nivo šećera u krvi osoba koje pate od dijabetesa. Savjet je da se obavezno u ovim slučajevima koristi uz dozvolu ljekara. Nisu poznate reakcije meda sa drugim lijekovima. Osobe alergične na polen mogu da koriste med samo uz prethodnu ljekarsku saglasnost. Med može izazvati alergijske reakcije kao što su: kašalj, otežano disanje, oticanje lica ili grla, vrtoglavice, mučninu, povraćanje, slabost, nesvjesticu, znojenje, kožne reakcije, nepravilan rad srca.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE