KOMŠIĆ: APSURDNO JE DA NEMAMO ZAKON KOJI ŠTITI ŽRTVE RAZNIH OBLIKA NASILJA

Povodom Međunarodnog dana za podršku žrtvama torture, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić, apelirao je na najviše organe vlasti, a posebno na resorno Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH da usvoji Zakon o pravima žrtava torture.

  • Mi još uvijek nemamo usvojen zakon kojim bi se zaštitile žrtve raznih oblika nasilja, a Konvencija za borbu protiv torture i drugih okrutnih, neljudskih i ponižavajućih postupanja i kažnjavanja UN-a stupila je na snagu prije više od trideset godina. Apsurdno je da država koja želi biti članica EU nema usvojene zakonske propise u ovoj oblasti. Narušena su osnovna ljudska prava. Sve žrtve proteklog rata, uključujući žrtve seksualnog nasilja, logoraše i sve osobe, koje su doživjele bilo kakav oblik nehumanog i ponižavajućeg tretiranja, moraju dobiti adekvatnu pomoć, zaštitu i odštetu – ističe Komšić.

U Republici Srpskoj je, kako se dodaje, 2019. godine stupio na snagu Zakon o pravima žrtava torture, dok u Federaciji BiH nikad nije usvojen.

  • Ovom prilikom pozivam sve nadležne organe, pogotovo Ministarstvo za ljudska prava BiH i Vijeće ministara BiH, da se aktivno uključe u donošenje zakona na državnom nivou, a ne da žrtve torture budu prepuštene same sebi. To je moralna obaveza svih nas. Ukoliko želimo biti dio Evropske unije, ovakvi zakonski propisi moraju biti sprovedeni. Članovi Saveza logoraša BiH, koji ulažu velike napore u rješavanje njihovog statusa ‘žrtave ratne torture’, i drugi, imaju moju punu podršku da se navedena pitanja zakonski pravedno riješe – kazao je Komšić.

Nakon što je Konvencija UN-a stupila na snagu 1987., na prostorima bivše Jugoslavije, počinjeni su strašni zločini. Stoga je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1997. godine Rezolucijom 52/149 proglasila 26. jun Međunarodnim danom za podršku žrtvama torture, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

LAKIĆ O MOGUĆEM POVEĆANJU CIJENA STRUJE: NEMAMO UGLJA, NEMAMO PROIZVODNJE

0
Vedran Lakić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, kazao je nema dovoljno uglja u rudnicima da bi se proizvodile potrebne količine električne energije u Federaciji Bosne i Hercegovine.