KOMŠIĆ I FIELD O NATO I TRGOVINSKOM SPORAZUMU IZMEĐU BIH I BRITANIJE

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je ambasadora Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Matthew Fielda. U srdačnom i otvorenom razgovoru, razmijenjena su mišljenja o budućnosti NATO integracija Bosne i Hercegovine, u okviru ranije usvojenog Programa reformi.

Ambasador Field je, posebno, istakao da je stav Velike Britanije ostao isti po pitanju ostanka i funkcioniranja OHR-a u Bosni i Hercegovini, kao važnog multilateralnih instrumenta međunarodne zajednice.

Razgovarano je i ekonomskim pitanjima, posebno o zainteresiranosti Velike Britanije za ulaganje u infrastrukturne projekte u Bosni i Hercegovini, u čemu je gospodin Komšić izrazio svoju zahvalnost i ponudio pomoć kako bi se aktivnosti u vezi ekonomskih odnosa dodatno osnažile.

Posebno je bilo riječi i o sačinjavanju Trgovinskog sporazuma između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije, na kojem trenutno rade nadležna ministarstva iz obje zemlje.

Sa svoje strane, gospodin Komšić je informirao ambasadora Fielda o aktivnostima njegovog kabineta na sačinjavanju seta zakona kojim se ispunjavaju pojedini elementi iz 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije, kao što je prijedlog izmjena Ustava i Izbornog zakona BiH, zatim novi Zakon o javnim nabavkama BiH i paket od tri zakona o reformi pravosuđa, kojima bi se obavila reforma VSTV-a, u skladu sa Mišljenjem Europske komisije i europskim standardima.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE