KOMŠIĆ O POSTAVLJANJU PLINOVODNIH INSTALACIJA PREKO SAVE: RIJEČ JE O POTPUNOM SKANDALU I UDARU NA SUVERENITET BIH

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je danas da je postavljanje plinovodnih instalacija preko rijeke Save, u svojevrsnoj tajnosti i bez znanja državnih institucija Bosne i Hercegovine, očito još jedan čin agresije na našu zemlju u okviru novog vida udruženog poduhvata, domaćih i inostranih aktera.

Istakao je da je zatražio informacije od Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, koji su jasno rekli da nisu bili uključeni u ovaj postupak, niti postoji bilo kakav dokument kojim se inicira potpisivanje protokola, i memoranduma o saradnji ili međunarodnog sporazuma, kojim bi dvije suverene zemlje, Bosna i Hercegovina sa jedne strane i Hrvatska sa druge strane, tako nešto dogovorom omogućile.

  • Dakle, sad postaje jasno da je ovo bio akt sa one druge strane zakona i međunarodnog prava, u čemu su neki očito učestvovali. Jedan od aktera koji nam mora ponuditi odgovore na pitanja kako je ovo uopće bilo moguće je direktor Granične policije BiH Zoran Galić. Bez obzira sa kolikim ljudstvom raspolažu i kakvi su kapaciteti državne Granične policije, polaganje ovolikih plinovodnih instalacija ne može i ne smije proći neprimijećeno – naveo je Komšić.

Dodao je da je to sasvim dovoljan povod da se traži odgovornost direktora Granične policije Bosne i Hercegovine i da nadležni organi – SIPA i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, odmah provjere eventualnu umiješanost pojedinaca u takvu nezakonitu aktivnost.

Od Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine očekuje da odmah stupi kontakt sa Graničnom policijom BiH koja mora učiniti sve da bespravni radovi odmah budu zaustavljeni.

  • Vlada Republike Hrvatske neizostavno mora zaustaviti sve radove na plinovodu. Riječ je o potpunom skandalu i udaru na suverenitet države Bosne i Hercegovine – poručio je Komšić, saopćeno je iz njegovog kabineta.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE