KORISNI TRIKOVI: EVO KAKO BRZO I LAKO OTKLONITI MIRIS BIJELOG LUKA SA RUKU

Bijeli luk je nezaobilazan dodatak gotovo svakom jelu. Daje mu posebnu aromu, specifičan šmek i uz to je zdrav. Ali... naravno da postoji neko ali!

Često nam je naporno i dosadno da ga ljuštimo i da se poslije oslobađamo mirisa ovog povrća koje kao da nam se uvuče pod kožu. Srećom postoji jednostavan trik za ovo.

Mirisa koji ostaje na prstima nakon čišćenja bijelog luka može da se ukloni vrlo jednostavno, sve što vam treba jeste malo kokosovog ulja. Nakon što ste narezali sav bijeli luk, dobro utrljajte kokosovo ulje u dlanove i oko prstiju pa ruke potom isperite mlakom vodom.

Ako želite da se riješite mirisa koji ostaje nakon što jedete bijeli luk onda je rješenje svježi peršun. U njemu se nalazi visoka koncentracija hlorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima. One se počinju razvijati nakon jela, a to je direktan uzrok lošeg zadaha. Peršun je posebno dobro sažvakati nakon što se pojedu jela puna bijelog ili pak crnog luka. Osim peršuna, pomažu i svježa menta, bosiljak i ružmarin, piše Noizz.rs.

Ilustracija

Ukoliko vam za neko jelo treba puno bijelog luka, tad će vam posao ubrzati trik s vrućom vodom. Razdvojite glavicu češnjaka na češnjeve, stavite ih u posudu i prelijte vrućom vodom. Ostavite da stoji minut, izvadite ih iz vode i uklonite ljusku.

Tu je još jedna metoda jednostavnog ljuštenja bijelog luka koju koriste mnogi poznati kuhari. Čehno bijelog luka stavite na dasku i zgnječe ga bočnom stranom noža. Najprije se čuje zvuk pucketanja, a potom se ljuska odvoji i lakše ju je ukloniti.

Postoji još jedan odličan trik objavljen na Twitteru, isto jako zgodan ako morate da oljuštite veću količinu luka. Uzmite cijelo čehno u jednu ruku i mali nož u drugu pa vadite očišćene režnjeve kako je pokazano u videu.

Inače, sjeckate li bijeli luk prije dodavanja u jela, time ne dobijate najbolje iz tog prirodnog antibiotika. Istraživanja pokazuju da je znatno bolje drobiti ili gnječiti bijeli luk te ga ostaviti da stoji desetak minuta prije korištenja u jelu, jer se na taj način lakše otpušta enzim alicin koji djeluje na prevenciju srčanih bolesti.

Video pogledajte i OVDJE.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KO SADA MOŽE DA PUTUJE U NJEMAČKU?

0
Epidemiološka situacija u Njemačkoj je dramatična. Šta to znači za ulazak u zemlju? Ko mora u karantin? Gdje smije da se putuje unutar Njemačke?