KORONA JOJ SPASILA ŽIVOT: TANJA JE DOBILA COVID, SNIMILA PLUĆA, PA SAZNALA DA IMA RAK!

Opaka bolest nije davala nikakve simptome.

  • Prije 6 meseci sam dobila COVID. Blagi oblik. Ipak, nakon pozitivnog testa uslijedio je rutinski RENDGEN PLUĆA zbog kojeg sam zadržana u bolnici.

Boravak u bolnici i gomila ispitivanja rezultirao je ovako – korona prolazi ali slučajno mi je otkriven MALIGNI TUMOR na desnom plućnom krilu od 7 cm.

Doktori su rekli: “Sreća u nesreći, KORONA VAM JE SPASILA ŽIVOT”. Uslijedila je OPERACIJA. Zatim HEMOTERAPIJA, preventivno 3 serije. Posljednji kontrolni skener je pokazao da je sve u redu i ono što mi sada slijedi jesu redovne kontrole”, piše Tanja Oreščanin, dizajnerka iz Beograda koja je jučer gostovala na K1.

  • Sada nakon svega što mi se dogodilo imam potrebu da kažem da sam spoznala svoj istinski strah, napad panike, svijest, podsvijest i želju za životom.

Svi mi znamo nekog ko je od nečeg nešto… Što mislimo toliko da smo mi posebni pa nas neće? Ali tu postoji svijest uf pa to je tumor, neće baš to na mene. Kako si siguran? Živimo u svijetu današnjice gdje čovjek nikad ranjiviji nije bio po pitanju zdravlja. Okruženi smo trenutno svjetskom pandemijom koja je došla do tog nivoa da je bukvalno svakog čovjeka ugrozila kako zdravstveno tako mentalno.

Uhvaćeni smo u koštac sa raznim shvatanjima i uvjerenjima. Ne treba o njima ni raspravljati. Ali treba naznačiti da postoji nešto više iznad svačijeg uvjerenja; svjesnost o blagostanju u kakvom si rođen. Rođjeni smo zdravi. Dok smo mali drugi o nama brinu. Gdje nastaje problem kada odrastemo?

  • Ja nisam znala da sam bolesna. Ja sam za to saznala slučajno – kaže. Kaže, mislila je da živi život punim plućima, a da se loše stvari uvijek dešavaju nekom neznancu.
  • U danima neizvjesnosti, našla sam smisao u rečenici jedne doktorice: Strah je najveći neprijatelj za imunitet – piše dalje u postu.
  • Imam potrebu da podsjetim da bolest mijenja ljude. I da je u redu biti uplašen jer promjena je bolna. Sve odjednom postane jednostavno, a želja za dobrim zdravljem i životom krucijalna. Kažu odlično si ti to izdržala, jaka si.

Nisam, samo sada mnogo svjesnije pružam podršku i ljubav svima koji su bili i jesu žrtva ove bolesti. I to imam potrebu da spomenem. A najviše od svega imam potrebu da kažem jedini razlog zbog kojeg sve ovo dijelim, a to je da želim svim svojim bićem da osvijestim i podstaknem makar jednu osobu da redovno kontroliše svoje zdravlje. Jer ja nisam. Bez prethodno ikakvih simptoma u životu i nijednog trenutka ne pomišljajući da mi je zdravlje narušeno, kao što rekoh, imala sam sreću u nesreći, prenosi Lepa i srećna.

Ovaj put sam dobila priliku da nastavim da živim svoj život – normalno. Jer… Pogledajte malo bolje ispred sebe. U daljinu. Sve odjednom izgleda sitno. Smijte se malo više. Godi duši, prija umu. Nervirajte se malo manje. Tijelo pamti i nije vrijedno. Nemojte da vam zafali dio (pluća) kao meni da biste to shvatili.

  • I ne zaboravite da slušate i volite. Prvo sebe. Jer život je lijep. Prelijep kad si zdrav – piše Tanja na svom Instagram profilu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.