KORONAVIRUS: EVO KOLIKO TRAJE OPORAVAK

Iako je koronavirus relativno nova bolest i gotovo svakodnevno saznajemo nove informacije o virusu, zdravstveni djelatnici do sada su otkrili koliko dugo bolest traje i koliko je vremena potrebno da se postigne potpuni oporavak od trenutka zaraze.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi da je prosječno vrijeme od zaraze do oporavka dvije sedmice. Najčešći simptomi uključuju kašalj i temperaturu, ali treba pripaziti i na bol u tijelu, upaljeno grlo i umor. Kod većine ljudi svi simptomi najčešće nestanu do kraja sedmice, a u nekim slučajevima osoba nije niti svjesna da je zaražena jer ne pokazuje nikakve simptome.

Ako ste razvili simptome koronavirusa i test je pokazao da ste pozitivni, ključno je da se odmarate i pijete puno tekućine. U prvoj sedmici su simptomi obično lakši nego u drugom, a u većini slučajeva simptomi nestanu nakon dvije sedmice.

Prema Sveučilištu Johns Hopkins, prosječno vrijeme potrebno za pokazivanje simptoma obično je pet dana. Ako mislite da ste bili izložen virusu i da ste zaraženi, preporuka je da stanete u 14-dnevnoj karantini.

Ako osoba ima postojeće oboljenje, oporavak bi mogao trajati između tri i šest tjedana. Bolesnici s respiratornim bolestima, poput astme, ili imaju šećernu bolest ili bolest povezanu s tjelesnom težinom, također se dulje oporavljaju

Kod nekih se stanje može pogoršati između sedmog i desetog dana. Pacijenti teže dišu i možda će im trebati liječnička pomoć.

Iako još nije potpuno poznato kako virus djeluje na djecu, čini se da je i njima potrebno jednako vremena za oporavak. Djeca u brojnim slučajevima imaju 90 posto manje simptoma nego odrasli.

Ako mislite da imate koronavirus, trebate se izolirati, osobito od osoba s kojima ste u kućanstvu te kontaktirati liječnika, piše EatThis.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.