KOŠARAC JOŠ JEDNOM UPUTIO PORUKU HRVATSKOJ: NUKLEARNI OTPAD NA TRGOVSKOJ GORI POTPUNO NEPRIHVATLJIV

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da institucije BiH insistiraju od Hrvatske da odustane od lokaliteta Trgovska gora za odlaganje nuklearnog otpada.

Dodaje da i je primarno pitanje zdravlje ljudi u 13 opština koje gravitiraju tom području. 

Košarac kaže da je u razgovoru sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem potencirano da Hrvatska odustane od izgradnje odlagališta nuklearnog otpada na lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori i da se od toga neće odustati.

Košarac je istakao da Vijeće ministara redovno razmatra informacije u vezi sa Trgovskom gorom, te dodao da je ekspertski tim dobio zaduženje od Koordinacionog tijela da pripremi budžet.

  • Siguran sam da će institucije BiH obezbijediti ta sredstva – naglasio je Košarac i dodao da Koordinaciono tijelo nije zadovoljno radom predsjedavajućeg pravnog tima Željka Boguta.

Košarac je rekao da je o tome izvijestio predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltiju, te izrazio uvjerenje da će u narednom periodu to pitanje biti riješeno, a što ne umanjuje obavezu ovog tima da svoj posao obavlja u skladu sa odlukom Vijeća ministara.

  • Odbacujemo sve vrste spekulacija da zastupamo hrvatski interes koje podmeću određeni imaginarni politički faktori u RS-u, s obzirom na činjenicu da su imali priliku da bilo šta urade po tom pitanju, ali su bili pasivni – rekao je Košarac, povodom izjave člana Izvršnog odbora SDS-a Mladena Šumara da institucije BiH ne djeluju kako bi se zaustavila gradnja odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovoj gori.

On je ponovio da je ovaj lokalitet potpuno neprihvatljiv za izgradnju takvog odlagališta.

  • Danas pokušavaju da se politikanskim odnosom referiraju na ovako važno pitanje – rekao je Košarac i dodao da je od nadležnog tijela Evropske komisije više puta traženo da se angažuju u vezi sa ovom pitanjem.

Prema njegovim riječima, politika člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i odluka Predsjedništva BiH, koje potenciraju da se pitanje odlagališta nuklernog otpada riješi na odgovorajući način su obavezujuće.

Košarac je podsjetio da je pri preuzimanju mandata u Ministarstvu zatekao samo jedan dokument o lokaciji Trgovska gora.

Prema njegovim riječima, prethodni saziv apsolutno ništa nije uradio po tom pitanju.

  • Tražili smo da se formira koordinaciono tijelo i ekspertski pravni tim, jer je veoma značajno da BiH nastupa institucionalno, u skladu sa potpisanim međunarodnim sporazumima i ugovorima i da na temelju naučno-istraživačkog rada u zemlji dođemo do validnih i kredibilnih činjenica i podataka – istakao je Košarac.

On je podsjetio da je Vijeće ministara imenovalp Koordinaciono tijelo, te ekspertski i pravni tim, kao i da je razmatrao sve aktivnosti koje se odnose na postupanje nadležnih institucija, među kojima je i Ministarstvo vanjskih poslova koje je zaduženo da pomogne ekspertima iz BiH da dođu na taj lokalitet.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.