KOŽA SVE PAMTI: ŠTA SE DESI KADA JEDNU VEČER PRESKOČITE SKINUTI ŠMINKU?

Začepljene pore također sprečavaju otpuštanje prirodnog sebuma, što osim akni, može za posljedicu imati povećanje pora.

Jedna od loših navika koja će naštetiti koži je da odete u krevet, a da niste skinuli šminku.

Šta se zapravo događa s vašom kožom ako preskočite uklanjanje šminke prije spavanja?

Veliki broj makeup proizvoda sadrži sastojke poput silikona, koji začepljuje pore. Ako imate i najmanju sklonost prema aknama, začepljene pore će potaknuti njihov razvoj, a u “najsretnijem” scenariju će vam koža samo postati gruba.

Pixabay

Začepljene pore također sprečavaju otpuštanje prirodnog sebuma, što osim akni, može za posljedicu imati povećanje pora.

Preskakanje večernje njege kože lica također vodi ubrzanom starenju kože jer šminka može zadržavati prljavštinu iz okoline i slobodne radikale koji oštećuju ćelije kože, uključujući kolagen.

Uz to će vam se koža više isušivati, što će pridonijeti starenju kože i stvaranju novih te produbljivanju postojećih bora.

Još jedan nepoželjan efekt kojem će ne skidanje šminke svakako doprinijeti je beživotan i umoran dojam te neujednačenost tona kože.

Posebno je važno skidati šminku koju nanosite oko očiju jer osim što može izazvati različite infekcije može uzrokovati prekomjerno ispadanje trepavica.

Tokom spavanja odvija se najučinkovitije obnavljanje ćelija cijelog tijela, pa tako i našeg najvećeg organa.

Neskidanjem šminke sprečavate taj prirodni proces, gdje vaše tijelo samo za vas odrađuje posao koji bi kozmetički proizvodi trebali samo nadopuniti, a ne unazaditi.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.