KRALJ ABDULLAH: RAT IZMEĐU SAD-A I IRANA DONIO BI ‘NEIZRECIVI HAOS’

Rat između SAD i Irana donio bi „neizrecivi haos“ u svijetu, upozorio je u srijedu jordanski kralj Abdullah II, u govoru evropskim poslanicima o napetostima koje ključaju širom Bliskog istoka.

Iako su Washington i Teheran trenutno u pat poziciji nakon osvetničkih vojnih akcija tokom protekle dvije sedmice, kralj je poručio Evropskom parlamentu da opasnost nije prošla.

  • Šta ako naredni put nijedna od strana ne uzmakne s ruba ponora, gurajući sviju nas u neizrecivi haos? Sveobuhvatni rat ugrožava stabilnost kompletne regije – kazao je.
  • Štaviše, to riskira masovnim prekidima kompletnih globalnih ekonomskih tokova i tržišta, i prijeti ponovnim izbijanjem terorizma širom svijeta – izjavio je kralj.

Današnja izjava jedno je u nizu upozorenja kralj Abdullaha, prozapadnog čelnika čija je zemlja raj relativne stabilnosti na Bliskom istoku razdiranom sukobima brojnih lokalnih snaga iza kojih stoje regionalne i svjetske sile, sektaškim nasiljem i suparništvom među silama unutar i van regije.

Tražeći veće čelništvo i „strpljivost“ u bavljenju napetostima, Abdullah je izrazio zabrinutost dešavanjima u Siriji i u Iraku.

  • Šta ako Sirija ostane talac globalnih suparništava i zarobljenica svog građanskog rata? Šta ako vidimo ponovno pojavljivanje Islamske države, i Sirija postane lansirna rampa za napade u ostatku svijeta? – upitao je on.

Previranja u Iraku, kazao je, riskiraju vraćanju te zemlje „začaranom krugu sukoba“.

Također se osvrnuo na Libiju, jednu od gorućih vanjskopolitičkih tema s kojima se suočava EU, skupa s Iranom.

  • Šta ako Libija potone u sveobuhvatni rat, i na kraju se pretvori u propalu državu? Šta ako Libija postane nova Sirija, samo mnogo bliže kontinentu koji svi vi nazivate svojim domom? – upitao je on, rekavši da se takvim scenarijima treba baviti kako bi se spriječilo da postanu realnost.

Jordanski kralj, koji nosi tradicionalnu titulu „čuvara“ svetih muslimanskih i jevrejskih lokacija u Jerusalemu, također je istaknuo u govoru poslanicima da Izrael pokušava „nametnuti nezamislivo rješenje“ u svojim odnosima s Palestincima, dok blijede nade u dvodržavno rješenje tog sukoba koje podržava međunarodna zajednica.

Kazao je da se izraelska izgradnja naselja na okupiranim palestinskim teritorijama i njegov „nemar prema međunarodnom pravu“ moraju uzeti u obzir „jer jedna zemlja okreće leđa svom susjedstvu, produbljujući podijele među narodima i vjerama širom svijeta“, prenosi AFP.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

MILANOVIĆ SCHMIDTA OKARAKTERISAO KAO ‘KOLONIJALNOG GOSPODARA’

0
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sinoć je dao intervju za hrvatsku televiziju RTL, gdje je, između ostalog komentarisao i posljednji potez visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta - nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona.