KRASTAVAC ŠTITI OD BOLESTI, EVO KAKO I OD KOJIH

Krastavac (Cucumis sativus) biljna je vrsta iz porodice Cucurbitaceae.

Ilustracija

Postoji mnoštvo sorti koje se uzgajaju širom svijeta.

Nije tačno poznato odakle potiče, ali po nekim izvorima njegova postojbina je sjeverna Indija, dok je to po drugim tvrdnjama tropska Afrika.

Energetska vrijednost svježeg oljuštenog krastavca iznosi 12 kcal na 100 grama. Najviše sadrži vode, a zatim 2,16 procenata ugljenih hidrata, 0,59 posto bjelančevina i 0,7 posto masti.

Veliki procenat vode čini krastavac odličnim diuretikom, tako da uklanja nakupljene toksine, podstiče rad bubrega i žuči. Zbog dijetalnih vlakana podstiče rad debelog crijeva i štiti organizam od kancerogenih materija.

Kalij koji krastavac sadrži podstiče fleksibilnost mišića i pomaže u normalizaciji krvnog pritiska.

Krastavac nije samo obična namirnica. On se može nanijeti na kožu u slučaju natečenih očiju, opekotina ili iritacije kože. Ekstrakt krastavca se upotrebljava u proizvodnji preparata za pomlađivanje kože.

Blagi umirujući uticaj ovog povrća pripisuje se sadržaju kofeinske kiseline i vitaminu C koji sprečavaju zadržavanje vode i daju specifičan osjećaj hlađenja.

NASTAVITE ČITATI OVAJ ČLANAK
1 2 3

NAREDNA STRANICA »

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.