Posuda veličine 20x30cm.
Sastojci:
5 jaja
90 g šećera
60 ml ulja
60 ml mlijeka
60 ml vode
90 g brašna
20 g kakao praha
1 kesica praška za pecivo (16g)
malo margarina za podmazivanje
Za sirup:
250 ml vode
70 g šećera
Za čokoladni preliv:
300 g čokolade za kuhanje
500 ml slatke pavlake
Priprema:
Uključite rernu da se greje na 180°C. Umutite mikserom pjenasto 5 bjelanaca, pa dodajte postepeno šećer, kašiku po kašiku da bi se šećer rastopio. Mutite sve vrijeme.
Zatim dodajte žumanca i mutite dok se ne sjedine. Brašno, kakao prah i kesicu praška za pecivo prosijte u jaja i sjedinite kašikom. Margarinom premažite posudu sa svih strana i sipajte smjesu. Pecite 20 minuta u prethodno zagrijanoj rerni. Izvadite iz rerne i ostaviti da se ohladi.
Sirup:
Sipajte u šerpu vodu, dodajte šećer i promješajte. Uključite na srednju jačinu da provri i ostavite minut da vri. Zatim sklonite sa ringle i sačekajte 10 minuta. Vrućim sirupom prelijte ohlađen kolač i ostavite da se ohladi.
Čokoladni preliv:
Stavite slatku pavlaku u šerpu, dodajte čokoladu za kuhanje i mešajte dok se čokolada ne rastopi. Vrućom čokoladom prelijte ohlađen kolač, sačekajte 5 minuta i stavite u frižider najmanje 4 sata prije služenja. Kolač čuvajte u frižideru.