KRIZNI ŠTAB KS PREDLAŽE REPRESIVNE MJERE ZA NEVAKCINISANE UPOSLENIKE JAVNIH INSTITUCIJA

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo i Vlada Kantona Sarajevo u ponedjeljak bi trebali održati sastanak gdje će se razmatrati uvođenje respresivnijih mjera za vezanih za vakcinaciju protiv koronavirusa.

  • Najavljujem jednu žustru raspravu između Kriznog štaba i Vlade KS koja će se desiti u ponedjeljak jer je Krizni štab zatražio vrlo restriktivne mjere u smislu vakcinacije. 95 posto svih osoba koje imaju tešku kliničku sliku i koje pune sada već širom svijeta intenzivnu njegu, ogromna većina tih ljudi su isključivo nevakcinisani. Krizni štab vodeći se tom činjenicom traži vrlo restriktivne mjere u smislu dolaska na posao, obavezne vakcinacije ili dokazivanja PCR ili drugim načinom testiranja svaka tri dana. Ta odluka još nije donesena – kazao je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.
  • Odložili smo je kako bi Vlada mogla raspravljati zajedno sa Kriznim štabom u smislu radno-pravnih odnosa, šta se sve može tražiti od zaposlenika. Ovo je tema koja će biti vrlo aktuelna već sljedeće sedmice – kazao je Forto.

Zamolio je građane da se vakcinišu i to odmah.

Prema njegovim riječima, Krizni štab traži da uposlenici u ustanovama i firmama čiji je vlasnik Kanton ne mogu ući bez dokaza o vakcinaciji protiv koronavirusa, da su preboljeli COVID-19 ili da imaju negativan PCR test.

Govoreći o tome da li je KS medicinski spreman za novi val pandemije, premijer je odgovorio potvrdno.

  • Medicinski smo spremni ali ja molim građane da ne dozvolimo da opet imamo situaciju u kojoj su nam pune bolnice i odjeli za intenzivnu njegu. Molim vas da se ponašamo odgovorno. Četvrti val je već udario nekoliko zemalja. Prve procjene su da je oko 40 posto stanovnika primilo prvu dozu vakcine – istakao je Forto.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE