KRŠILI MJERE PROTIV KORONE: INSPEKTORI U FBIH ZBOG NEPOŠTOVANJA PROPISA IZREKLI KAZNE OD 140.000 KM

Inspekcijski organi u Federaciji BiH (FBiH) u februaru su izvršili 2.512 inspekcijskih nadzora poštovanja higijensko-epidemioloških mjera za sprečavanje daljeg širenja virusa korona, pri čemu su kod 98 subjekata uočili grubo kršenje mjera, za šta su izdati prekršajni nalozi u iznosu od 140.110 KM.

Inspektori su izrekli i 339 rješenja o otklanjanju nedostataka subjektima nadzora kod kojih su ustanovljena manja odstupanja od propisanih mjera, podaci su Uprave za inspekcijske poslove FBiH.

Iz ove uprave navode da je analizom utvrđeno da do kršenja mjera najčešće dolazi u ugostiteljskim objektma, trgovinama, tržnim centrima, ali i privrednim društvima s većim brojem zaposlenih, odnosno na mjestima okupljanja većeg broja ljudi uopšte, te da je primjetno da je došlo do izvjesnog opuštanja stanovništva, što rezultira pogoršanjem epidemioloških trendova.

Kazne za prekršaje propisane su Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, i to u rasponu od 3.0000 do 10.000 KM za privredna društva, druga pravna lica i zdravstvene ustanove, za odgovorna lica u pravnim licima od 500 do 2.000 KM, za nosioce privatne prakse i obrtnike od 2.000 do 8.000 KM, za fizička lica od 100 do 2.000 KM, s tim da prenošenje zarazne bolesti predstavlja i krivično djelo u smislu Krivičnog zakona FBiH.

Iz Uprave za inspekcijske poslove FBiH podsjećaju da naredbe Kriznog štaba federalnog Ministarstva zdravstva predstavljaju okvir i minimum nužnih mjera i preporuka za područje cijele FBiH, a da je kantonalnim vladama i kriznim štabovima ostavljena mogućnost uvođenja restriktivnijih mjera.

Stanovništvu i privrednim subjektim aupućen je apel da se pridržavaju propisanih mjera, te obezbijede pretpostavke za poštovanje svih preporuka, kako za dobrobit ličnog zdravlja, tako i za kolektivnu sigurnost i normalizaciju prilika u FBiH.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

FUDBALSKI PETAK U BOSNI I HERCEGOVINI: SARAJEVO U TUZLI, ŽELJEZNIČAR I...

0
Petak je danas dan za fudbal. Zbog Uskrsa, u nedjelju neće biti utakmica Wwin lige Bosne i Hercegovine, pa je odlučeno da se po tri utakmice igraju u petak i subotu.