KUHAR OTKRIO TAJNU SAVRŠENOG GULAŠA: OVAKO SE DOBIJA NAJUKUSNIJE JELO NA KAŠIKU!

U nastavku pročitajte nekoliko savjeta kako birati meso i sjeckati za gulaš, kao i zašto je bitno luk sjeckati nožem, a ne blenderom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juneći gulaš spada u jela koje mnogi vole, ali kako biste dobili savršeno jelo na kašiku bitno je da znate i određene cake profesionalnih kuhara.

Odabir mesa je najbitniji dio posla

  • Uzmite juneći vrat. Plećka je dobra alternativa. Meso od buta biće vlaknasto i neće biti tako mekano. Kod dinstanja luka bitno je osjetiti trenutak kada dodajemo meso. Luku je potrebna gustina, slatkoća i ukus koji nema notu ”kuhanog luka”. Tako da ne smije biti ni previše smeđe boje jer se neće razgraditi ni presvijetle jer neće biti ukusan. Nađite sredinu, nešto kao za rižoto. Meso seckajte na veće kocke, može i 5 cm. To nije jelo za izložbu, a tako će biti sočnije”, otkriva kuhar Ivica Štruml i dodaje:
  • Ne odstranjujte loj s mesa već samo opne i tetive. Loj će se istopiti i dati dodatni ‘šmek’ jelu. Ne štedite vino, niti na kvalitetu odabranog vina. Najbolje vino je crveno i to ono koje volite da pijete uz gulaš. Postoje razne varijante gulaša. Ako npr. u Mađarskoj naručite gulaš, donijeće vam gulaš supu. Austrijski je aromatičniji, ali ne znači ljući”.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastojci:

1 dcl ulja od suncokreta
1 kg mesa od junećeg vrata, veće kocke
0.5 kg crvenog luka, najbolji izbor je srebrenac
0,04 kg bijelog luka
0,005 kg kima ili pola kašičice kumina
4 lovorovog lista
1 mala vezica peršunovog lista
tjestenina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priprema:

U posudi debljeg dna, najbolje široj, ugrejte masnoću da počne da se dimi, ali ne dozvolite da nastavi da se dimi.
Ubacite nasjeckano meso i na jakoj vatri popržite pa izvadite.
Na preostaloj masnoći dodajte sitno nasjeckan luk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luk nikada nemojte miksati, rendati, blendati ili bilo slično kako biste prividno olakšali sebi. Takav luk ima grozan ukus u jelima – savetovao je šef kuhinje Štruml te nastavio:

Luk uz povremeno miješanje pržite do zlatne boje. Ali nemojte dozvoliti da dobije smeđu boju.

Vratite meso, te miješajući dinstajte da ispari tečnost. Na taj način ste meso dehidrirali.

Podlijte vinom, te kuhajte dok potpuno ne ispari. Ukus će ostati. Sada ste meso drugi put dehidrirali.

Dodajte 2/3 sjeckanog bijelog luka i najfinije narendano korjenasto povrće, 3 lovora, mljevene paprike, so i biber.

Povrće će pustiti tečnost pa još jednom pustite da ispari. To je treća dehidracija. Da je sva tečnost isparila znaćete po zvuku prženja – otkrio je.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KAPIDŽIĆ O POVORCI: SARAJEVO SU RUŠILI ČETNICI, A SADA GA PONIŽAVAJU...

0
Faruk Kapidžić, član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i bivši ministar prostronog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, komentarisao je održavanje Povorke ponosa u Sarajevu.