KUPILI STE PREVIŠE BRAŠNA I NE ZNATE ŠTA S NJIM? EVO ODGOVORA

Zbog straha od pandemije koronavirusom mnogi su ovih dana pohrlili u tržne centre po nabavku zaliha hrane, higijenskih i zaštitnih potrepština. Među artiklima koji se najviše kupuju su brašno, ulje, šećer, toaletni papir, konzerve.

Po onoj staroj – “nek’ u kući ima brašna, a drugoga može i da zafali”, mnogi su još tokom protekle radne sedmice i vikenda krenuli u nabavku ove namirnice. Trgovci zaposleni u tržnim centrima na području Kantona Sarajevo kažu kako su se nosile i vreće brašna od 50 kilograma. 

U bosanskohercegovačkoj kuhinji brašno je nezaobilazna namirnica od kojeg naše nane i majke od davnina pripremaju nadaleko čuvene pite i pogače. Puno je jela u koje se “miješa” brašno, a ako ćete narednih dana više vremena provoditi kod kuće, a oskrbili ste se dovoljnim količinama brašna, evo šta sve možete pripremiti od njega: 

Kako napraviti domaći hljeb?

Potrebno je:

500 g brašna, 1 vrećica suhog kvasca ili 20 g svježeg, 300 ml mlake vode, 8 g soli, 2 kašike ulja.

Postupak pripreme:

U posudu prosijte brašno, dodajte suhi kvasac (ili svježi kvasac koji ste aktivirali uz dodatak 1 kašičice brašna, 1 kašičice šećera i malo toplog mlijeka), mlaku vodu, so i ulje, pa umijesite tijesto. Po potrebi dodajite brašna tokom miješanja.

Tijesto stavite u posudu koju ste malo nauljili maslinovim uljem, prekrijte čistom kuhinjskom salvetom i pustite da se diže oko 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči obim.

Nadošlo tijesto stavite na dobro pobrašnjenu radnu površinu, pa ga promijesite i prebacite u uljem podmazani pleh za pečenje ili u nauljeni duguljasti kalup za hljeb i pustite da se tijesto diže još 30 minuta. Prije stavljanja u rernu na nekoliko mjesta oštrim nožem zarežite hljeb po površini.Napravite šare koje vam se sviđaju.

Tepsiju stavite u zagrijanu rernu i pecite hljeb na 200 stepeni Celzijusa oko 40 -45 minuta, odnosno dok ne dobije lijepu zlatnu boju.

Pečeni hljeb izvadite iz rerne i kalupa, zamotajte u čistu kuhinjsku salvetu i ostavite tako da stoji dok se potpuno ne ohladi.

Pogača sa sodom bikarbonom

Potrebno je:

500 g brašna, 250 ml mlake vode, 1 kašičica soli, pola kašičice sode bikarbone.

Postupak pripreme:

Sodu bikarbonu rastvorite u malo hladne vode, pa je dodajte brašnu koje ste posolili. Uz postepeno dolivanje mlake vode umijesite tijesto koje treba biti glatko i malo čvršće.

Tijesto mijesite oko pet minuta, a po potrebi dodajte malo brašna.

Pokrijte tijesto i ostavite 15-ak minuta dok zagrijete rernu na 250 stepeni Celzija.

Manju okruglu tepsiju premažite uljem, rastanjite tijesto u obliku kruga, pa ga stavite u tepsiju. Još malo rukama razvucite tijesto da pokrije dno tepsije. Pogaču možete na nekoliko mjesta izbosti viljuškom, pa je peći na 250 stepeni Celzija da dobije rumenu koricu.

Gotovu pogaču izvadite iz tepsije, malo je po površini premažite hladnom vodom, uvijte u kuhinjsku salvetu i ostavite da se malo ohladi.

Poslužite uz varivo za ručak ili namaze za doručak.

Brzi uštipci sa jogurtom i jajetom

Potrebni sastojci:

brašno, jaje, jogurt, so, prašak za pecivo, ulje.

Postupak pripreme:

U posudu sipajte 14 kašika brašna, dodajte pola kesice praška za pecivo, malo soli, pa sve izmiješajte.

Umutite jadno jaje, sipajte u brašno, pa dodajte jedan jogurt pakovan u plastičnu čašicu i dobro izmiješajte viljuškom.

Sipajte ulje u šerpu, otprilike jedan centimetar visine, dobro zagrijte, pa potom kašičicom vadite tijesto i pržite sa svake strane da porumene.

Poslužite sa sirom uz čaj ili bijelu kafu.

Pogača koja se lista

Potrebno je:

750-800 g brašna, 300 ml mlakog mlijeka, 200 ml jogurta, 2 kašike ulja, 1 kašika šećera, malo soli, 100 g maslaca, 1 kesica suhog kvasaca (10 g), 1 jaje.

Premazivanje: 1 žumance, malo mlijeka, susam ili sjemenke po želji.

Postupak pripreme:

Rastopite kvasac u malo mlakog mlijeka, dodajte kašiku šećera i ostavite da naraste.

Nadošli kvasac sipajte u dublju posudu, dodajte ostatak mlijeka, jogurt, jaje umutite, pa postepeno dodajite brašno, so i umijesite glatko tijesto.

Premažite tijesto uljem i još malo mijesite. Prekrijte providnom folijom, pa salvetom i ostavite na toplo mjesto da nadođe.

Zatim promijesite tijesto, razvucite tanko u pravougaonik i premažite omekšalim maslacem.

Uvijte u rolnu, isijecite rolat na komade debljine dva prsta, pa ih redajte u pleh obložen papirom za pečenje.

Prekrijte salvetom i ostavite još 30-ak minuta da naraste, premažite žumancem koje ste umutili sa mlijekom, pospite susamom i pecite na 200 stepeni 40 do 45 minuta.

Na pola pečenja pogaču prekrijte folijom da previše ne potamni.

Najukusnija je dok je topla, ali je podjednako dobra drugi i treći dan.

Polagana zeljanica

Potrebno je:

500 g brašna, malo soli, tri kašike ulja, voda.

Fil: mladi sir, 100 g kajmaka ili milerama, četiri jaja, 500 g špinata, četiri kašike griza, tri kašike ulja, malo soli.

Preliv: malo ulja, malo maslaca, kajmak ili vrhnje za kuhanje.

Postupak pripreme:

U brašno stavite malo soli i ulja, pa vodom zamijesite dvije jufke i ostavite dvadesetak minuta da odstoje.

Fil napravite od sira, jaja, malo soli, kajmaka, griza i sitno isjeckanog špinata.

Nakon dvadesetak minuta razvijte tijesto da jufke budu tanke, prosušite ih, sijecite na komade i redajte u tepsiju.

Na dno tepsije stavite dva komada jufke, pa fil i tako radite dok ne potrošite jufke i fil. Na vrhu treba biti jufka.

Pitu prelijte istopljenim maslacem i pecite oko 40 minuta na 200 stepeni Celzijusa.

Pred kraj pečenja prelijte je vrhnjem za kuhanje, vratite kratko u rernu (pet minuta), a potom je izvadite, malo ohladite, isijecite na komade i poslužite uz kiselo mlijeko.

Kraiška obaruša

Potrebno je:

500 g brašna, 1dcl slatke pavlake, 200 g mladog sira, 2 kašike maslaca, so, vrela voda.

Postupak pripreme:

Brašno posolite, pa zamijesite vrelom vodom da ne bude previše mekano ni suho, otprilike kao jufka za pitu.

Dobro ujednačite da brašno ne ostane suho, pa stavite u podmazanu tepsiju. Dlanovima raširite tijesto po tepsiji, prelijte uljem i pecite oko 15 minuta na 220 stepeni Celzijusa.

Tijesto izvadite iz rerne i prelijte slatkom pavlakom, pa vratite u rernu dok ne porumeni.

Pečeno tijesto potom prelijte vodom, pa je opet vratite u rernu, ali na kratko.

Gotovu obarušu iskomadajte na zalogaje dok je još vruća, pospite mladim sirom, prelijte istopljenim maslacem, a po želji možete dodati i isjeckanog bijelog luka i jogurta. Poslužite toplo.

Palačinke punjene sirom, pa zapečene u rerni

Potrebni sastojci za tijesto:

300 g brašna, 2 jaja, 5 dcl mlijeka, malo mineralne vode, malo šećera, malo soli.

Fil: 300 g svježeg kravljeg sira, 3 dcl slatkog vrhnja, 1 žumance, so.

Postupak pripreme:

Od jaja, mlijeka, mineralne vode, brašna, malo soli i šećera umutite tijesto, pa ospecite tanke palačinke.

Svježem kravljem siru dodajte 1 žumance, malo soli i slatko vrhnje te dobro promiješajte.

Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa.

Svaku palačinku premažite filom od sira, zamotajte i složite u vatrostalnu posud premazanu maslacem.

Palačinke prelijte slatkim vrhnjem i pecite u zagrijanoj rerni oko 20-ak minuta, da dobiju lijepu rumenu boju.

Sami napravite tarhanu

Potrebni sastojci:

pola kilograma brašna u jednoj posudi, dva kilograma brašna u drugoj posudi, dvije čaše vode, čaša kiselog mlijeka, kesica suhe germe (ako koristite svježu onda se stavlja komadić otprilike kolika je kocka šećera) i so – nešto manje od jedne supene kašike.

Postupak pripreme:

U pola kilograma brašna stavite germu, pa zakuhajte nešto rjeđe tijesto sa mlakom vodom i kiselim mlijekom.

U toploj prostoriji, pokriveno, ostavite tijesto da “uskisne” tri do četiri sata.

Tako pripremljeni kvas sipajte u dva kilograma bijelog brašna, pa zakuhajte tvrdo tijesto i ostavite da stoji nekoliko dana.

Ukoliko omekša, tijestu možete dodati još malo brašna, ali sve opet treba dobro ujednačiti da se dodano brašno ne primijeti.

Ostavite još nekoliko sati, pa ga usitnite koristeći se đevđirom. Bosanske domaćice bi kazale “da tijesto treba protjerati kroz đevđir”.

Tarhana, koja je još uvijek vlažna, može se prosijati malo kroz đevđir, da biste odvojili eventualno zaostalo brašno.

Tarhana se zatim prostire na čiste, suhe čaršafe, u prozračne i suhe sobe, i tako stoji dok se ne osuši. Otprilike, tarhana je suha kada njena zrnca zveckaju kada se sipaju u tegle.

Ako volite, prilikom pripremanja tarhane može dodati dva do tri oguljena i rendana paradajza koje prethodono također treba “protjerati” kroz sitno sito, jer nije dobro da ostaju košpice od paradajza.

Napravite i domaći pilav

Potrebni sastojci:

2,5 šolje brašna, 2 umućena jaja, pola šolje mlijeka, 1 kašika maslaca, prstohvat soli.

Postupak pripreme:

Prosijte brašno i dodajte so. Napravite rupu u brašnu, pa u nju dodajte jaja, mlijeko i otopljeni maslac.

Umijesite tijesto i mijesite ga dok ne dobijete glatku smjesu.

Ostavite da se odmori 10 minuta.

Pobrašnite podlogu i razvucite tijesto u deblje jufke, pa ih sušite na čistim stolnjacima i u prozračnoj prostoriji.

Suhe jufke zamotajte u rolnu i oštrim nožem režite rezance.

Dobijeni pilav čuvajte u papirnim vrećicama na tamnom i prohladnom mjestu.

Bosanski lokum

Potrebno je:

250 g maslaca, 4 kašike šećera u prahu (ukoliko imate vanilin šećer u prahu, onda stavite dvije kašike običnog i dvije vanilin šećera u prahu), 400 g brašna, 2 kašike ulja.

Postupak pripreme:

Maslac koji je prethodno omekšao na sobnoj temperaturi stavite u dublju posudu, dodajte šećer u prahu i dobro izmiješajte kašikom. Dodajte još dvije kašike ulja da bi tijesto bilo prhko.

Brašno dodajite postepeno, miješajte dok ne izradite tijesto. Tijesto ne treba stajati.

U međuvremenu rernu zagrijte na 130 stepeni.

Tijesto stavite na radnu površinu i napravite šest loptica od kojih ćete oblikovati valjke. U svakoj loptici treba biti oko 80 grama kako bi lokumi bili jednaki.

U tepsiju stavite papir za pečenje i redajte lokume, pa ih pecite na 120 stepeni Celzijusa sat. Lokumi moraju ostati bijeli.

Kada se ispeku pospite ih šećerom u prahu.

Što duže stoje, lokumi su ukusniji.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.