KUPOVALI CIGARETE U BIH PA PRODAVALI U HRVATSKOJ: PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV ČETIRI ŠVERCERA

Uskok je podigao optužnicu protiv četiri osobe, među kojima i policajca i carinika, koje se tereti za krijumčarenje cigareta, čime su oštetili državni proračun za najmanje 900.000 kuna.

Optužnicom podignutom pred Županijskim sudom u Splitu okrivljenicima se stavlja na teret da su se od oktorba 2019. do 27. februara 2020. na području Dubrovačko-neretvanske županije i Zagreba povezali u zajedničko djelovanje s tačno određenim zaduženjima radi kupovine i prijevoza velikih količina cigareta iz Bosne i Hercegovine te njihove prodaje na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj.

Oštetili proračun za najmanje 900 hiljada kuna

Uskok je saopćio da je 48-godišnji bosanskohercegovački državljanin od nepoznatih osoba u BiH nabavljao veće količine cigareta koje su od njega, prema dogovoru s 42-godišnjakom, preuzimali 35-godišnji policajac i 43-godišnji carinik.

Tužiteljstvo je dodalo da su policajac i carinik cigarete prevozili preko malograničnog prijelaza u Metkoviću, a potom do Zagreba gdje ih je radi skladištenja i daljnje prodaje preuzimao 42-godišnjak, piše Index.

Uskok je precizirao da su okrivljenici prokrijumčarili i prodali najmanje 90 pakiranja raznih marki cigareta koje nisu bile označene duhanskim markicama Ministarstva finansija RH, na koje nisu platili carinska i druga davanja, čime su oštetili proračun za najmanje 900.000 kuna.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

OGLASIO SE MEMORIJALNI CENTAR SREBRENICA NAKON OBJAVE AMBASADE IRANA U BIH

0
-Ambasada Islamske Republike Iran u Sarajevu odgovorila je na upit Memorijalnog centra Srebrenica. Zahvaljujemo na pojašnjenju i osudi genocida - poruka je iz Memorijalnog centra Srebrenica.