KURTAGIĆ-PEPIĆ KAŽE DA VIZIRI NISU NIKAKVA ZAŠTITA OD ŠIRENJA COVID-19 I OBJAŠNJAVA ZAŠTO

Viziri i tzv. mini viziri, koji stoje na bradi i pokrivaju usta, pa donekle i nos, nisu adekvatna zaštita od koronavirusa.

Kaže to dr. Emina Kurtagić-Pepić, epidemiologinja pri Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, i dodaje da svi oni koji ih nose trebaju to znati i prestati ih koristiti jer nemaju efekta.

  • Takve, nazovimo ih maske, najviše nose konobari u ugostiteljskim objektima i radnice u tržnim centrima. No, nose ih i ostali. To su tzv. mehanička sredstva koja možda mogu istovremeno spriječiti širenje kapljica osobe koja nosi vizir i isto tako možda spriječiti prodor kapljica osobe koja je pored vas, a kiše, kašlje ili vam se obraća, ali vizir nikako ne može biti sredstvo zaštite u sprečavanju širenja aerosola, pogotovo ako se duže nalazite u zatvorenoj prostoriji – objasnila je Kurtagić-Pepić.

Prema njenim riječima, najučinkovitije su hirurške maske, dok se platnene preporučuju djeci uzrasta do 11 godina.

  • Djeci se zbog stvaranja navike preporučuje nošenje platnenih maski, a odrasli bi trebali nositi samo hirurške maske – navodi Kurtagić-Pepić.

No, oni koji nose vizire često kao razlog ističu da ih ostale maske guše, ostaju bez zraka i da ih ne mogu nositi. Među njima ima i asmatičara te osoba koje pate od klaustrofobije.

  • Razumijem da neki ljudi imaju taj problem, ali ovo je ozbiljna situacija i trebali bismo svi toga biti svjesni. Mnogi kažu: “Srklet mi je nositi masku”. Mislim da je to sebično ponašanje. Svako od nas može se 10 ili 15 minuta, kad ulazi u prodavnicu, taxi, javni prijevoz…, strpiti i staviti masku koja će i njega i ljude oko njega zaštititi od prijenosa virusa – ističe Kurtagić-Pepić.

Podsjetimo, neke zemlje zabranile su zabranile su vizire jer su neučinkovita zaštita od COVID-19. Ovih dana uradila je to i Austrija, a u obrazloženju, između ostalog, ističe se kako su se viziri pokazali neprikladnim za inhibiciju aerosola, piše diepresse.com.

Stručnjaci ove zemlje procijenili su da su maske koje dobro prijanjaju uz lice jedina odgovarajuća mjera zaštite u svim javnim zatvorenim prostorima.

Rezultati jedne američke studije, objavljene prošlog mjeseca, također su pokazali da viziri pružaju najmanju zaštitu od COVID-19 od svih drugih maski. Simulacijom je pokazano da vizir može zaustaviti širenje kapljica u trenutku kihanja ili kašljanja, ali da se aerosoli ipak rasprše po prostoriji i potencijalno ugrožavaju druge osobe.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

IZETBEGOVIĆ O KONAKOVIĆU: ČOVJEK KOJI JE PRODAO INTERES VLASTITOG NARODA NE...

0
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović za Hayat je sinoć komentirao i nedavni sastanak Bošnjaka iz regiona koji je predsjednik NIP-a Elmedin Konaković sazvao u Sarajevu.