KURTI O FRANCUSKO-NJEMAČKOM PLANU: POTREBAN DODATNI PRITISAK NA BEOGRAD

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je Srbija ta koja je odbila francusko-njemački prijedlog za normalizaciju odnosa Prištine i Beograda i da sada time mora da se bavi međunarodna zajednica, dok Kosovo plan smatra "dobrom osnovom za dalje razgovore".

Kurti je, nakon sastanka sa predsjednicima kosovskih opština, rekao da je cilj Kosova da normalizuje odnose sa Srbijom, fokusirajući se na konačni, pravno obavezujući sporazum zasnovan na međusobnom priznanju.

  • Plan Evropske unije, koji podržavaju Francuska i Njemačka i Sjedinjene Američke Države, smatrali smo dobrom osnovom za dalje razgovore, a Srbija ga je odbacila na sastanku Vijeća za nacionalnu bezbjednost održanom u Beogradu 27. oktobra 2022. godine, uz jednoglasan zaključak o odbijanju ovog prijedloga, koji je javno objavio ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić – naglasio je Kurti.

Kosovski premijer je rekao da na srpsku stranu koja je odbacila francusko-njemački plan, treba biti izvršen međunarodni pritisak. Podsjetio je da je i njemački kancelar Olaf Scholz pomenuo međusobno priznavanje, prvo u Beogradu, a potom i u Prištini.

Anadolija
  • Ono što bi trebalo da se desi u vezi ovog sporazuma jeste dodatni pritisak na Beograd, koji je sklapanjem sporazuma sa Ruskom Federacijom za spoljnopolitičku koordinaciju beskrupulozno napao spoljnu i bezbjednosnu politiku Evropske unije, koja zahtijeva sinhronizaciju, usaglašavanje svih zemalja članica i onih koje teže da postanu članice Evropske unije – istakao je Kurti.

Za sutra je najavljena posjeta Kosovu savjetnika američkog State Departmenta Dereka Cholleta, koji će sa čelnicima kosovskih institucija i opozicije razgovarati o nedavnim tenzijama između Prištine i Beograda.

Kurti je ocijenio da će se Cholletova posjeta desiti u važnom trenutku kada se bliži godišnjica rata u Ukrajini, a kako je rekao “Srbija ne samo da nije uvela sankcije i nije osudila rusku agresiju, nego je sklopila i tri veoma štetna sporazuma sa Rusijom u 2022. godini“, javlja Anadolija.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SARAJEVSKI LJEKARI UPUTILI APEL: PRESTANITE SA UBIJANJEM DJECE U GAZI I...

0
Sarajevski ljekari koji su studirali na Medicinskom fakultetu u Sarajevu u periodu 1965-1970., uputili su otvoreno pismo u kojem pozivaju svjetske moćnike da zaustave ubijanje djece i civila u Gazi, Ukrajini i bilo gdje na svijetu.