LAGANA PITA OD MEDA I MAKA: LAKO SE PRAVI, A IDEALNA JE POSLASTICA ZA SVE PRILIKE

Odlična poslastica za sve prilike, pored toga što se lako ijednostavno pravi, izgleda veoma dekorativno!

Mekana, sočna i posna verzija popularnih medenih kocki.

Sastojci:

4 kašika meda

5 kašika šećera

2 vanilijin šećera

1/2 kašičice peciva

1 kašičica sode

1,5dl ulja

3 dl kisele vode

4 kašike mljevenog maka

20 kašika brašna

Za fil:

500 ml vode

1 puding od banane

kašika gustina

8 kašika šećera

150 g margarina

Priprema:

Sastaviti sve za kore (osim mljevenog maka). Dobijenu masu podijeliti na četri jednaka dijela.

Peći dvije iste kore, a u druge dvije dodati po dvije kašike mlejvenog maka. Kore peći na 180C stepeni 10 min. Dimenzije pleha 20×30.

Za fil, staviti vodu da provri, a u drugom sudu sa malo vode pomešati puding, šećer i gustin, zatim masu u mlazu sipati u provrelu vodu. Kad se fil zgusne, ohladiti ga pa spojiti sa umućenim margarinom.

Fil podijeliti na četri jednaka dijela pa filovati kore, ovim redom: bijela kora, fil, crna kora, fil, bijela kora, fil, crna kora, fil, odozgo kokos i mak.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

ZANIMLJIVI SAVJETI: IZBJEGNITE LIJEPLJENJE HRANE ZA TAVU

0
Svi se suočavamo sa problemom lijepljenja hrane na tavu (pa i onu najbolju, teflonsku) tokom prženja i to umije prilično da iritira.