LAGUMDŽIJA U ATINI O BOSNI I HERCEGOVINI I REGIONU SA GLOBALNIM LIDERIMA SOCIJALDEMOKRATA I ZELENIH

Na poziv George Papandreua, bivšeg premijera Grčke i predsjednika Socijalističke Internacionale, dr Zlatko Lagumdzija je u Atini učestvovao na petodnevnom 24. Međunarodnom Symi Symposiumu pod nazivom “Kriza – Zajednički izazovi i izgradnja efektivnih odgovora na ugroženost mira i demokracije”.

U odvojenim razgovorima sa Jeffrey Sachsom, specijlnim predstavnikom UN generalnog sekretara za Samoodržive razvojne ciljeve (SDG) i predsjednikom Liderskog savjeta UN globalne mreže samoodrživog razvoja (SDSN), Cem Özdemirom, Ministrom hrane i poljoprivrede  Njemačke i bivšim liderom  Zelenih Njemačke, kao  i George Papandreuom,  dr Lagumdzija je svoje sagovornike upoznao sa ekonomskim i političkim stanjem u Bosni i Hercegovini.

George Papandreua i Cem Ödzemira dr Lagumdžija je detaljnije upoznao sa  predizbornim aktivnostima i jedinstvenom političkom platformom na kojoj je koalicija  SD BiH Socijaldemokrati Bosne i Hercegovine Zeleni Pokret  okupila na listama više od polovine kandidata koji ne pripadaju ni jednoj političkoj partiji.

Ova koalicija je nastala na potpuno novom konceptu, stranaka, aktivista nevladinog sektora, akademske zajednice, umjetnika i nezavisnih pojedinaca sa ciljem da se okupi zajedno što veći broj aktera na konkretnom programu promjena definisanih u Manifestu 7 Prioriteta 2030.

Na posebnom panelu Symi Symposiuma posvećenom potrazi za novim strategijama ubrzanja integracije Zapadnog Balkana u Evropsku Uniju dr Lagumdžija je govorio o  zelenoj transformaciji i integraciji ekonomija  Regiona kroz ubrzano formiranje evropske ekonomske zajednice na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Rat u Ukrajni je nedvosmisleno pokazao da, ukoliko ne želi da postane drugorazredni geopolitički faktor, EU mora biti znatno konkretnija i odlučnija na Zapadnom Balkanu kako bi zaustavila destabilizaciju čitavog kontinenta preko proruskih snaga koje su najaktivnije u Bosni Hercegovini.

Pretpostavka za stvarno pomirenje kao uslov mira i održivog ekonomskog razvoja je nedvosmislena osuda i pokopavanje velikodržavnih projekata koje simbolizira genocid u Srebrenici istakao je dr Lagumdžija.

Na  ovu  temu su, između ostalih, učestvovali i Albin Kurti premijer Kosova, Ranko Krivokapić ministar vanjskih poslova Crne Gore, Miroslav Lajčak EU specijalni predstavnik za Zapadni Balkan i dijalog Beograd Priština, Kolinda Grabar Kitarović bivša predjsednica Hrvatske te Radmila Sekerinska bivša ministrica odbrane i ministrica vanjskih poslova Sjeverne Makedonije.

Dr Lagumdžija je, zajedno sa nekadašnjim ministrima vanjskih poslova Grčke, Švedske i Kanade, Papanderuom, Eliasonom i Akselojdom, govorio na panelu posvećenom Madeleine Albright, prvoj ženi državnoj sekretarki SAD koja je ostavila neizbrisiv trag u svjetskoj diplomatiji a narožčito u podršci Euroatlanstskim integracijama Bosne i Hercegovine kao države i društva zajedničkih vrijednosti, piše Ssvsa.org.

  • Takva opredjeljenost SAD-a, čiji je najupečatljiviji predstavnik bila Madeleine Albright ostaje konstanta američke spoljne politike u našem dijelu svijeta – istakao je dr Lagumdžija.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE