LAGUMDŽIJA U NEW YORKU O IZAZOVIMA I ZAJEDNIČKIM ODGOVORIMA NA SIGURNOSNE, ENERGETSKE I EKONOMSKE KRIZE

Dvodnevni 24. skup visokog nivoa Nizami Ganjavi Internacionalnog Centra (NGIC), održan u Harvard Klubu na marginama Generalne Skupštine Ujedinjenih Nacija, pod nazivom “Izazovi i zajednički odgovori na mirovnu, sigurnosnu i klimatsku krizu”, na 10 tematskih panel diskusija, okupio je 20 aktuelnih i bivših šefova država i vlada, 3 dobitnika Nobelove nagrade, kao i političke, poslovne, akademske i lidere iz nevladinog sektora sa 6 kontinenata.

U okviru priprema NGIC za oktobarski Svjetski zdravstveni samit, Zlatko Lagumdžija je predsjedavao panelom posvećenom borbi sa pandemijom i transformaciji globalnog zdravstva, uz učešće Tedros Adhanamom, generalnog direktora Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i dobitnika Nobelove nagrade za medicinu Harolda Varmusa koji je prezentirao posljednji izvještaj sa preporukama Naučnog Savjeta WHO.

Tokom boravka u New Yorku Lagumdžija je imao seriju susreta posvećenih sigurnosnoj, ekonomskoj, energetskoj, prehrambenoj i zdravstvenoj krizi sa kojima se zemlje zapadnog Balkana mogu suprotstaviti samo zajedno i u saradnji sa Evropskom Unijom.

Nakon što je EU ponudila Ukrajini ulazak u Evropsko zajedničko tržište neophodno je da se isti model primjeni i na Zapadnom Balkanu kako bi u narednih 3 do 5 godina, kroz uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta zasnovanog na pristupu “4 slobode” (slobodni protok ljudi, robe, kapitala i usluga), došlo do ekonomskog integriranja zemalja regiona i njihovog uključivanja u Evropsku ekonomsku zajednicu.

Na ovu temu Lagumdžija je obavio odvojene razgovore sa širokim spektrom sagovornika koji bi mogli biti aktivni akteri ili lobisti takvih integracionih i razvojnih projekata, među kojima su premijeri Albanije i Sjeverne Makedonije, Edi Rama i Dimitar Kovacevski, ministri vanjskih poslova Slovenije i Crne Gore, Tanja Fajon i Ranko Krivokapić, zamjenica Generalnog Sekretara UN za politička pitanja i izgradnju mira, Rosemari Di Carlo, Specijalni predstavnik Generalnog Sekretara UN za samoodržive razvojne ciljeve (SDG) Jeffrey Sachs i predsjednik Socijalističke internacionale George Papandreu.

Reformski projekat

Imajući u vidu nastupajuće krize, koje će dovesti do jos većih socijalnih raslojavanja i nesigurnosti, Lagumdžija je ukazao na širi značaj ovakvog pristupa i neophodnosti da se u najskorije vrijeme okupe, prije svih lideri zapadnog Balkana, kako bi svi zajedno tražili podršku zemalja Evropske Unije.

Izbori u Bosni i Hercegovini su dobra prilika da ovakve inicijative krenu iz Sarajeva. Konkretan reformski, intergracioni evropski i regionalni projekat može biti osnova za konstituisanje nova vlast kako bi se sukobi zamijenili sa saradnjom na rješavanju konkretnih problema sa kojima se država i građani svakodnevno sreću.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

VELIK RUSKI NAPAD NA UKRAJINU, POLJSKA DIGLA BORBENE AVIONE!

0
Ruske snage rano jutros gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske, blizu ukrajinskog grada Dnjepra, pri čemu je najmanje jedna osoba povrijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.