LAJČAK NAJOZBILJNIJI KANDIDAT ZA SPECIJALNOG IZASLANIKA ZA ZAPADNI BALKAN

Evropska unija intenzivno traži pogodnu ličnost za novu funkciju specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.

Prema saznanjima Novosti, najozbiljniji kandidat da preuzme ovaj zadatak je aktuelni slovački ministar vanjskih poslova i predsjedavajući OSCE-a Miroslav Lajčak, koji je bio i visoki predstavnik u BiH.

 Cilj EU-a je, kako pišu Večernje novosti, da se tako prije svega “ublaži utjecaj SAD-a u regionu”.

Isti izvor navodi da je Lajčak početkom sedmice u Briselu, daleko od očiju javnosti održao dvosatni sastanak sa novim šefom evropske diplomatije Josepom Borrellom.

– SAD imaju dva predstavnika za Zapadni Balkan, a mi nijednog. Zato nam i ide ovako – navodno je Lajčak kazao Borellu.

Ova inicijativa nije iznenađenje, s obzirom da je još od 2016. godine kada je je Slovačka predsjedavala Evropskom unijom, proširenje EU bilo i ostalo jedan od četiri prioriteta ove države.

– Zato što je važno održati kredibilnost politike proširenja, a to se prvenstveno odnosi na pristupanje zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji- kazao je Lajčak prije tri godine, dodajući kako je svaku priliku na sastancima evropskih zvaničnika koristio da upozori na opasnost po EU, ako se zemlje Zapadnog Balkana što prije ne priključe velikoj evropskoj porodici.

Prema informacija Faktora dobijenim iz diplomatskih krugova u Briselu, intervjui sa potencijalnim kandidatima za specijalnog predstavnika EU za Zapadni Balkan traju već duže vremena. No, najozbiljniji kandidat ipak ostaje Lajčak, s obzirom da je u briselskim krugovima jedan od najboljih poznavalaca političkih zbivanja na Zapadnom Balkanu.

Ono što mu je ogroman plus za EU, a posebno NATO, sa kojima je bio u stalnim konsultacijama kako bi se našlo rješenje za “blokiranu BiH“, jeste što je nakon prošlomjesečnog sastanka u Bratislavi, Predsjedništvo BiH usvojilo Program reformi čime je deblokirano formiranje vlasti, ali i put ka NATO-u- 

Lajčak je tada za Faktor kazao kako ima  “osjećaj da smo se oko nečega dogovorili i da bi narednih dana mogli vidjeti pozitivan rezultat za vašu zemlju“.

– Rješenje mora biti takvo da nema političkih gubitnika, ali da je na kraju pobjednik država Bosna i Hercegovina- kazao nam je tada Lajčak.

Tako se njegovo ime našlo na vrhu same liste evropskih zvaničnika koji se razmatraju kao mogući specijalni predstavnici EU za Zapadni Balkan.

Biografija

Miroslav Lajčak je diplomirao pravo na Comeniusovom sveučilištu u Bratislavi. Proučavao je vanjsku politiku na moskovskom Državnom institutu vanjske politike. Također je diplomirao u evropskom centru za sigurnosnu politiku “George Marshall” u Njemačkoj.

Zapošljava se u Ministarstvu vanjskih poslova tadašnje Čehoslovačke, godine 1988. Od 1991. do 1993. obavlja dužnost ambasadora Slovačke u Rusiji. Od 1993. do 1994. bio je šef kabineta MUP-a Slovačke, a poslije i premijera. Od te godine do 1998. slovački je ambasador u Japanu.

Od 2001. do 2005. Lajčak je bio ambasador u Beogradu,  Albaniji i Makedoniji. Godine 2006. imenovan je za izaslanika Europske unije za provođenje referenduma o nezavisnosti u Crnoj Gori.

Na mjesto visokog predstavnika za BiH došao 30. juna 2007., gdje ostaje do kraja 2008. Nakon toga imenovan je za ministra vanjskih poslova Slovačke. U periodu od maja 2017. do septembra 2018. godine obavljao je dužnost predsjednika Generalne skupštine UN-a.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

IZETBEGOVIĆ O KONAKOVIĆU: ČOVJEK KOJI JE PRODAO INTERES VLASTITOG NARODA NE...

0
Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović za Hayat je sinoć komentirao i nedavni sastanak Bošnjaka iz regiona koji je predsjednik NIP-a Elmedin Konaković sazvao u Sarajevu.