LAVROV IZ BEOGRADA: KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ RADE PO NEČIJEM NALOGU

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov komentarisao je odluku članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića da se ne sastanu s njim danas u Sarajevu.

Lavrov je iz BiH otišao u Srbiju, gdje se sastao sa zvaničnicima te zemlje, a B92 prenosi i da je komentarisao potez Komšića i Džaferovića.

  • Incident koji ste spomenuli nije suštinski za stav i odnose Rusije sa BiH”, kazao je Lavrov.

Ustvrdio je i da “političari koji su tako odlučili rade po nečijem nalogu”.

  • Političari koji su donijeli tu odluku nisu samostalni, očigledno rade po nečijem nalogu i ne izražavaju interese svojih birača nego interese vanjskih snaga koje nisu zainteresovane za to da zemlje Zapadnog Balkana realizuju pravo na izgradnju uzajamno korisne saradnje s vanjskim partnerima. Sjećam se da je Federica Mogherini rekla da je to zona interesa EU i da svi ostali, uključujući Rusiju, tamo nemaju šta da rade. To je filozofija koja je ukorijenjena još od kolonijalnih vremena, ali suprotstavljati se tom mentalitetu je neophodno”, rekao je Lavrov.

Na situaciju se osvrnuo i srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je kazao da bi za Srbiju bilo uvredljivo da ne dočeka gosta na najbolji mogući način.

  • Oni ne poštuju svoju sopstvenu zemlju. Znate to je lijepo, da pokažete gordost na jedan dan, podignete strasti u narodu i kažete da ste sila. A šta narod ima od toga sutra. Oni neka rade za svoju zemlju šta hoće, mi ćemo za svoju. Svaki razgovor je bolji od bježanja sa susreta. Crna Gora kaže da uvodi ili ostavlja sankcije Rusiji, mi to nećemo raditi nikada. Oni bolje poznaju svoje interese nego mi, a ja sam ponosan što Srbija samostalno donosi svoje odluke i što ih sama sprovodi u djelo”, rekao je Vučić, piše Blic.

Podsjećamo, Lavrov je sinoć stigao u našu zemlju te s u Istočnom Sarajevu sastao sa Miloradom Dodikom i Željkom Cvijanović, nakon čega je uslijedio susret s Draganom Čovićem. Njegovi potezi, kao i činjenica da tokom susreta u Istočnom Sarajevu nije bila istaknuta zastava BiH, bili su presudni da Komšić i Džaferović odbiju sastanak s njim. Kao obrazloženje su naveli da je Lavrov pokazao nepoštovanje prema našoj zemlji.

Potez Komšića i Džaferovića izazvao je burne reakcije, neki su ga pozdravili i nazvali opravdanim i državničkim, dok su drugi kazali da je u pitanju nepotreban diplomatski skandal, te da su se trebali sastati s Lavrovom i reći mu svoje zamjerke.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SPASILAC KOJI JE DANKU (2) TRAŽIO 20 SATI: NA OVIM MJESTIMA...

0
Spasilac Dejan Ševković iz Gorske službe spasavanja (GSS) bio je gost RTS, i tom prilikom je pričao o potrazi za malom Dankom Ilić iz Bora (Srbija), u kojoj je učestvovao više od 20 sati.