LEJLA TRNČIĆ, DIREKTORICA AMUS-A: ILIDŽANSKI FESTIVAL DOPRINOSI RAZVOJU BOSANSKOHERCEGOVAČKE KULTURNE SCENE

Lejla Trnčić, direktorica Asocijacije kompozitora i muzičkih stvaralaca (AMUS), za Hayat.ba govori o radu asocijacije na čijem je čelu, bosanskohercegovačkom stvaralaštvu, podršci domaćim autorima, poštovanju, odnosno kršenju autorskih prava. Svakako je nezaobilazna tema vezana je za festival „Ilidža“ čiju organizaciju, odnosno održavanje AMUS maksimalno podržava.

Uprkos problemima s kojima se ranije suočavao AMUS, finansijski je 2019. godina bila veoma dobra. Trnčić govori kako je u 2019. godini AMUS ostvario najbolje rezultate od svog postojanja, zbog čega je vrlo ponosna.

 • U prvih šest mjeseci 2020. godine Stručna služba je radila tokom cijelog perioda pandemije, kada je ostvarena interakcija s korisnicima, pa smo tako nastavili bilježiti pozitivan trend poslovanja. Pri tome je važno naglasiti da smo imali i imamo razumijevanja prema kategorijama korisnika kojima je bio zabranjen ili ograničen rad. Ipak, u konačnici, najvažniji je korektan poslovni odnos.

Kada korisnik ne plati AMUS-u, ne gube samo članovi Asocijacije, nego i država, odnosno građani. Koliko država čini da status AMUS-a bude bolji?

 • Zakon o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava predviđa podršku nadležnih inspekcija. Odredba člana 43 propisuje provođenje inspekcijskog nadzora u vezi s prekršajima čije je sankcionisanje predviđeno spomenutim zakonom, a koje provodi inspekcija nadležna za kontrolu tržišta u Federaciji Bosne i Hercegovine, Republici Srpskoj i Distriktu Brčko. Mogu reći da imamo kvalitetnu saradnju sa spomenutim državnim organima.

Jedan od ciljeva u radu AMUS-a je i okupljanje i udruživanje kompozitora, muzičkih pisaca, muzikologa svih muzičkih pravaca. Koliko ste zadovoljni takvom saradnjom, odnosno oni  vama?

 • AMUS je udruženje kompozitora, muzičkih stvaralaca, te kroz fond za kulturne i socijalne namjene, koji je predviđen i Zakonom o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava, pomaže i podržava projekte širom Bosne i Hercegovine. Smatram da je kultura nešto čemu svi trebamo da pridonosimo i pomažemo. AMUS je, uprkos posljedicama nastalim usljed pandemije koronavirusa, raspisao konkurs iz spomenutog fonda, u namjeri da pomogne razvoju bosanskohercegovačke kulturne scene. Ovom prilikom pozivam sva pravna i fizička lica koja ispunjavaju uslove konkursa da svoje prijave šalju sve do 3. augusta 2020. godine.

Razvoj bh. muzičkog stvaralaštva također je jedan od zadataka AMUS-a i tome težite. Muziku i novo stvaralaštvo razvijamo i pomoću Ilidžanskog festivala. Koliko su nam važne ovakve muzičke manifestacije?

 • Izuzetno su važne. Smatram da Ilidžanski festival u ovom teškom, specifičnom vremenu ima poseban značaj. Vrlo smo ponosni na taj festival i nadam se da će još dugo trajati.

Aktivno podržavate domaće stvaralaštvo, a u ovim teškim trenucima autorima mnogo znači kada imaju jednu ovakvu asocijaciju iza sebe.

 • U ovim teškim vremenima trudimo se da damo svoj maksimum, posebno imajući u vidu da je većina naših članova u nezavidnoj situaciji jer im je onemogućen rad i nastupanje već duži period, a upravo u ovakvim situacijama autori najviše očekuju od nas. Sada je pravo vrijeme da autori imaju podršku svog udruženja u svakom pogledu. Zbog toga je AMUS radio punim kapacitetom sve ovo vrijeme, te smo dali najbolje od sebe u ovoj situaciji. Svjesna sam i da, nažalost, koliko god da se trudimo, svi autori nisu potpuno zadovoljni, ali sam sigurna da većina naših članova podržava rad svog udruženja.

AMUS je institucija koja podržava Ilidžanski festival pomoću domaćeg stvaralaštva već nekoliko godina. Samim tim dajete na važnosti da se kvalitetna djela prezentuju pomoću ovakve vrste festivala.

 • Ilidžanski festival jedna je od rijetkih manifestacija koje njeguju tradiciju narodne pjesme te doprinose razvoju bosanskohercegovačke kulturne scene. Ima veliki značaj za naše udruženje i za naše autore, kako u Bosni i Hercegovini, tako i izvan nje. U pitanju je prestižan festival koji se iščekuje i prati širom svijeta. Sretni smo što smo posljednjih godina mali dio tog festivala.

Koliko se danas krše autorska prava?

 • U Bosni i Hercegovini zaštita autorskih prava na svim nivoima nije uređena na način kako je to u susjednim državama, ali se autorska prava krše puno manje nego prije 5-6 godina kada je AMUS počinjao. Svakim danom je sve bolje, te sam vrlo pozitivna u pogledu navedenog.

Je li u odnosu na ranije godine danas lakše kontrolisati situaciju na terenu jer smo svjesni da su često mnogi koristili autorsko muzičko djelo (muziku) u svom poslovnom prostoru u svrhu pribavljanja dobiti, a da ništa nisu prijavljivali?

 • AMUS je u toku dosadašnjeg poslovanja zaključio veliki broj ugovora s korisnicima iz svih kategorija. Uvijek ima onih koji odbijaju zaključenje ugovora, ali sam vrlo sretna što sudovi rade svoj posao. Iako je pravda ponekad spora, danas postoji veliki broj prvostepenih i drugostepenih presuda u korist AMUS-a. AMUS intenzivno radi na pripremama predmeta protiv nesavjesnih korisnika, a sve u skladu sa svojim kapacitetima. Pored toga, moje kolege su jako često na terenu, vrše kontrole korištenja autorskih muzičkih djela kod korisnika koji odbijaju da zaključe ugovor s AMUS-om i prikupljaju dokaze o tome. Često nam se desi da korisnik zaključi ugovor s AMUS-om kada spozna da imamo dokaz da koristi autorska muzička djela i da će, vjerovatno, izgubiti sudski spor ukoliko ne zaključi ugovor s AMUS-om.

Koliko je to danas kontrolisano? Imaju li svi ugovor s AMUS-om?

Hayat
 • Činjenica je da nemaju svi korisnici ugovor, ali intenzivno radimo na tome da što više korisnika ima dozvolu za korištenje autorskih muzičkih djela. Ono što mogu tvrditi je da su svi korisnici u BiH upoznati s obavezom plaćanja autorske naknade za muzička prava, ali, nažalost, još smo mi ti koji pravimo prvi korak ka zaključenju ugovora sa svim kategorijama korisnika. Stručna služba AMUS-a svakodnevno vrši kontrolu i zaključivanje ugovora u cijeloj Bosni i Hercegovini i smatram da će situacija na terenu biti svake godine bolja i lakša od one prethodne.

Imamo li i u kojem obimu i radio ili TV-stanica koje lažiraju plej-liste?

 • Stručna služba AMUS-a prilikom svojih dnevnih aktivnosti vrši i monitoring dostavljenih listi izvedenih djela i kada konstatujemo određene nepravilnosti odmah reagujemo u skladu s odredbom člana 41 Zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava, kojim su predviđene novčane kazne u iznosu od 1.000,00 do 10.000,00 KM pravnom, odgovornom ili fizičkom licu koje kolektivnoj organizaciji ne dostavlja popise korištenih autorskih djela.

Vjerujem da je danas situacija bolja nego prije. Iskustva su pozitivnija iz godine u godinu?

 • Stručna služba AMUS-a je u svakodnevnoj komunikaciji s emiterima, a sve u cilju dostavljanja listi izvedenih djela koje odgovaraju stvarnom stanju. Najveći izazov predstavljaju tehničke nemogućnosti kod niza emitera da dostave liste izvedenih djela u odgovarajućem formatu. Također, uz pomoć RAK-a vršimo konstantne provjere programskog sadržaja za određene emitere. Situacija je znatno bolja nego što je bila prije.

Dugo ste radili na unapređenju saradnje između AMUS-a i Inspektorata RS-a radi zaštite autorskih muzičkih prava. Kako to danas funkcioniše?

 • Imamo isti cilj, a to je zaštita autorskih muzičkih prava, te provođenje Zakona o autorskom i srodnim pravima. Slobodno mogu reći da je naša saradnja rezultirala većim odazivom korisnika na zaključenje ugovora, te se nadamo da će se naša dobra poslovna saradnja nastaviti i u budućnosti.

(Amir Saletović)

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE