LIJEPE VIJESTI: BROJ NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE KORONAVIRUSOM U PADU

Broj novih slučajeva zaraze korona virusom u Kini u padu je na dnevnom nivou, s gotovo 900, koliko ih je bilo jučer, na 397 slučajeva.

Piše: Belma Zukić

Od virusa je umrlo još 109 ljudi, čime se broj umrlih u kontinentalnoj Kini popeo na 2.345. Dan ranije umrlo je 118 ljudi.

U Italiji je preminula još jedna osoba od posljedica korona virusa. Druga žrtva korona virusa u posljednja 24 sata u toj zemlji je stanovnica regije Lombardija.

U najmanje devet gradova u Lombardiji i jednom u Venetu, na sjeveru Italije, zatvoreni su barovi, škole i druga javna mjesta na sedam dana. Objekti su zatvoreni zbog sumnje širenja zaraze novog korona virusa.

Odluku je donijelo italijansko Ministarstvo zdravlja u saglasnosti s lokalnim vlastima. U Lombardiji je blizu 50.000 ljudi zamoljeno da ne izlazi iz svojih domova nakon što je u gradiću Kodonjo otkriveno prisustvo korona virusa.

Kada je riječ o Kini, broj novih slučajeva zaraze korona virusom na dnevnom nivou je u padu. U borbi protiv širenja virusa u Wuhanu koristi se kineska tradicionalna medicina.

  • Svi ovi tretmani zahtijevaju kombinaciju ideja i tretmana zapadne medicine, kao i kineske tradicionalne medicine. Mislim da je ovo najbolji model za kinesku medicinsku nauku, kaže Liu Qingquan, predsjednik Pekinške Kineske bolnice.

Navodi se da je 300 vrsta tradicionalnih lijekova dostupno u apoteci ispred bolnice, što ljekarima daje priliku da vrlo brzo odgovore na potrebe pacijenata.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije rekao je da imaju šansu boriti se protiv širenja virusa, ali da se kriza može pogoršati.

Dodao je da moraju biti spremni na sve, jer epidemija može krenuti u bilo kojem pravcu.

Ove komentare je dao nakon što je Južna Koreja izvijestila o osmostrukom povećanju broja zaraženih korona virusom tokom četiri dana.

  • Mjere koje su poduzele Kina i druge države dale su nam priliku da se borimo sa širenjem virusa. Pozivamo sve države da ostanu posvećene ovim mjerama dok se naša zajednica priprema. Slučajevi koje vidimo u ostatku svijeta, iako su brojke mnogo manje, i dalje su zabrinjavajući, ističe Tedros Adhanom Ghebreyesus, direktor Svjetske zdravstvene organizacije.

Dr. Sylvie Briand, direkorica sektora WHO-a za spremnost protiv zaraznih opasnosti kazala je da, kada su zdravstveni radnici preopterećeni, onda su mjere prevencije i kontrole blaže, i veći je rizik od infekcije.

Deset novih slučajeva korona virusa registrovano je u Iranu, a jedna osoba je umrla. Time je ukupan broj zaraženih osoba u Iranu povećan na 28, dok je pet osoba umrlo.

 Iran je suspendovao sva vjerska putovanja i hodočašća u Irak zbog virusa, a najavljena je i zabrana prelaska granice za državljane Irana na tri dana zbog straha od širenja zaraze.

Beba stara 17 dana kod koje je dijagnosticiran novi virus je tretirana i puštena  iz bolnice jučer.

Kada je rođena, petog februara, njena majka je dijagnosticirana sa virusom i beba je odmah prebačena u Wuhan dječiju bolnicu. Devetog februara je testirana pozitivna na virus.

Zeng Lingkong, direktor Dječije bolnice neoanatologije u Wuhanu kaže da mnogi lijekovi nemaju jasna uputstva za korištenje na tek rođenoj djeci.

  • Koristimo druge terapije jer ona nije imala očigledne simptome i čekali smo da se oporavi sama. Trenutno se dobro oporavlja, kaže Lingkong.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.