LIJEPE VIJESTI IZ AMUS-A: POČELA ISPLATA TANTIJEMA AUTORIMA

Asocijacija kompozitora - muzičkih stvaralaca (AMUS) počela je s isplatom tantijema autorima za 2021. godinu.

U vremenu globalne pandemije bolesti COVID-19 koja je, pored ugrožavanja zdravlja ljudi, izazvala i velike ekonomske posljedice, informacija da je AMUS uspio osigurati sredstva za isplatu tantijema prije svega će obradovati autore koji su, u poslovnom smislu, platili izuzetno visoku cijenu svih zabrana, ograničenja i restrikcija tokom pandemije.

Prema zvaničnim podacima Međunarodne konfederacije autora i kompozitora (CISAC), čiji je AMUS punopravni član od 2017. godine, u Izvještaju za 2020. navedeno je da je zbog globalne pandemije zabilježen gubitak 3.500.000.000 autorskih naknada, što je gubitak u iznosu 35% u odnosu na 2019. Ako gledamo zemlje okruženja, gubitak je možda i veći nego na globalnom nivou. 

Nažalost, ni AMUS nije bio izuzetak takvog negativnog trenda. Korisnici su AMUS-u uplatili značajno manje naknada za korištenje repertoara, iz razloga povezanih s pandemijom (zabrana izvođenja muzike uživo, smanjeni prihodi emitera od oglašivača, korištenje muzike na internetu besplatno i uz male iznose naknada…).

Zahvaljujući angažmanu svih zaposlenih, Stručnoj službi, Upravnom odboru, predsjedniku Skupštine i Nadzornom odboru, AMUS ni u jednom trenutku nije prestao sa svojim djelovanjem, te uprkos tome što se nekada činilo da je cijeli svijet stao, AMUS je nastavio s radom za dobrobit svih svojih članova tokom cijele pandemije koja, nažalost, još traje.

  • Ovom prilikom želim izraziti zadovoljstvo što smo i pored svih problema s kojim smo se susretali u proteklom periodu, koji nisi bili vezani samo za  pandemiju, uspjeli osigurati sredstva za isplatu tantijema našim autorima, koji su u ovom vremenu, uz turizam, platili možda i najveću cijenu pandemije. Nije bilo lako ni svim našim korisnicima, radio i TV emiterima, ugostiteljskim objektima, poslovno-prodajnim prostorima, jer su njihovi prihodi bili znatno umanjeni. Sve to je izravno vezano sa samim autorima i zato želim da se zahvalim svima onima koji imaju potpisan ugovor s AMUS-om što su i u ovom teškom vremenu poštovali svoje obaveze, jer muzika je proizvod autora i kao svaki drugi proizvod na tržištu ima svoju cijenu – rekla je Lejla Trnčić, direktorica Stručne službe AMUS-a.

Treba napomenuti da je AMUS 2020. godine izvršio dvije isplate tantijema svojim članovima, nastavljajući praksu iz prethodnih godina iako je zakonska obaveza AMUS-a da vrši raspodjelu tantijema jednom godišnje.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.