LITVANIJA SPREMNA ZA SUKOB S RUSIJOM: OČEKUJEMO NEPRIJATELJSKU AKCIJU

Sve više se zaoštrava situacija oko ulaska dvije nordijske zemlje u NATO, spremnost na oružani sukob izrazila je i Litvanija.

Litvanski predsjednik Gitanas Nauseda rekao je da je njegova zemlja spremna na neki oblik odmazde Rusije nakon što je zabranila tranzit određene robe koja je podvrgnuta sankcijama Evropske unije preko svoje teritorije u rusku enklavu Kalinjingrad.

  • Spremni smo za neku vrstu neprijateljskih akcija Rusije, isključenje iz sistema BRELL ili druge akcije – rekao je Nauseda, govoreći za Reuters u videu objavljenom u srijedu.

Ovim potezom još jedna baltiška zemlja izrazila je spremnost na zaoštravanje odnosa sa Rusjom koja je prije četiri mjesca počela agresiju na susjednu Ukrajinu.

Sistem BRELL je električna mreža koju dijele Rusija, Bjelorusija i baltičke zemlje.

Rekao je kako ne vjeruje da će Rusija vojno izazvati Litvaniju jer je njegova zemlja članica NATO-a.

Nauseda je branio odluku o blokiranju prolaska neke robe, rekavši da provode ono što je odlučeno na nivou Evropske unije, prenosi CNN.

  • Mi samo provodimo sankcije, koje su uvedene na razini Evropske unije, a to nema nikakve veze s bilateralnim odnosima između Rusije i Litve – rekao je Nauseda.

Raduje se implementaciji sljedećih faza sankcija.

  • Radujemo se implementaciji sljedećih faza sankcija i bilo bi jako dobro da Evropska komisija objasni sadržaj sankcija ruskim vlastima. Vjerovatno će to otkloniti neke tenzije koje sada nastaju – dodao je litvanski predsjednik, upozorivši da eskalacija napetosti neće koristiti nijednoj strani.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da se razgovara o mjerama odmazde Litvanijhi zbog zabrane tranzita robe pod sankcijama Evropske unije u Rusiju kroz Kalinjingrad.

Peskov nije elaborirao šta bi te mjere mogle podrazumijevati i rekao je da ne postoji precizan rok za odgovor Moskve.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KOLAŠINAC S ATALANTOM IZBACIO LIVERPOOL, ROMA USPJEŠNIJA OD MILANA

0
Fudbaleri Atalante poraženi od Liverpoola u revanš susretu četvrtfinala Evropske lige rezultatom 1:0, ali su zahvaljući ubjedljivom trijumfu u prvom meču izborili plasman u polufinale takmičenja.