LJEKARI PUSTILI BEBU DA UMRE, BILO IM ‘MRSKO’ MIJENJATI PAPIRE

Tek rođeni dječak, kojeg su, nakon poroda, proglasili mrtvorođenim odjednom se počeo pomjerati, ali su ga ljekari ostavili u mrtvačnici, gdje se smrznuo i preminuo, jer im je bilo "mrsko mijenjati papirologiju".

Zastrašujući slučaj iz Kazahstana šokirao je svijet, a dva starija ljekara optužena su za ubistvo.

Dežurni ljekar Kuanysh Nysanbaev, kako tvrde tužitelji, odlučio je da se djetešce stavi u mrtvačnicu s preminulim osobama iako su vidjeli da je beba pomjerila nogice, što je bio znak da je živ.

On i još uvijek neimenovani akušer u centru Atyrau sada su optuženi za ubistvo, a policajci su slučaj otkrili sasvim slučajno – prisluškivajući mobitel ljekara u nepovezanoj istrazi za korupciju.

  • Nakon rođenja, bebu su nemarno registrirali kao mrtvorođenu, a dijete je bilo još uvijek živo”, kazao je šef antikorupcijske policije Shyngys Kabdula. “Nakon što su vidjeli da dijete daje znakove života, umjesto da su hitno reagirali, odlučili su da ne učine ništa, jer je dokumentacija već bila završena i ostavili su tek rođenog dječaka da umre.

O slučaju je ljekar pričao putem mobitela i tako su policajci i otkrili horor u ovoj bolnici.

Zgroženi čelnici vlade uputili su izvinjenje obitelji i majci djeteta, a doktori se nalaze u pritvoru.

Kako se doznaje, ljekar Nysanbaev je još optužen i za korupciju – podmićivao je zvaničnike da pokrije greške u poslu i da osigura luksuzne godišnje odmore…

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE