LJUDI SA OVIM PROBLEMOM NE SMIJU JESTI BIJELI LUK: NASTRADAT ĆETE SAMO TAKO

Teško je i nabrojati sva korisna svojstva bijelog luka, ali imajte u vidu, da u pojedinim situacijama on može da bude opasan po zdravlje.

Prema brojnim studijama, aktivno konzumiranje bijelog luka opušta krvne sudove i smanjuje krvni pritisak. Veoma je efikasan u snižavanju nivoa holesterola (LDL).

Jača imuni sistem i koristan je za liječenje infekcija. Zdrav je , ima nevjerovatan ukus, lako se kombinuje sa različitim jelima.

Ako se jede sirov, izaziva neprijatan zadah i gorušicu, međutim to najviše zavisi od tjelesne hemije pojednica. Međutim, koliko je zdrav, toliko može da prouzrokuje zdravstvene probleme!

Ne bi trebalo da ga kombinujete sa sljedećim terapijama:

  • Bijeli luk ima prirodna antikoagulantna svojstva i ne treba ga kombinovati sa lijekovima za antikoagulaciju – lijekovi koji se koriste za liječenje problema sa cirkulacijom, razređuju krv i time sprečavaju staranje ugrušaka. U suprotnom može da dođe do krvarenja.
  • Ako uzimate bilo kakve lijekove, ne bi trebalo da uzimate bijeli luk bez prethodne konsultacije sa ljekarom.

-Ukoliko imate problem sa jetrom i uzimate terapiju, bijeli luk može umanjiti efikasnost iste.

  • Osobe sa osjetljivim stomakom trebale bi da izbjegavaju bijeli luk, jer je težak za varenje.
  • U toku trudnoće ili dojenja, uzimanje bijelog luka kao lijek nije preporučljivo.
  • Ukoliko imate normalan ili nizak krvni pritisak, ne bi trebali da jedete svakodnevno bijeli luk. Pritisak bi mogao još više da se snizi i izazove komplikacije.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SNAŽAN ZEMLJOTRES POGODIO JUG GRČKE

0
Snažan potres magnitude 5,9 je jutros u 9:12 po lokalnom vremenu pogodio jug Grčke, izvijestio je EMSC na svojim stranicama.