MAČKE ZABRANJENE NAPOLJU! VLASTI NJEMAČKE DONIJELE ODLUKU KOJA JE NALJUTILA MNOGE

Vlasti njemačkog gradića Valdorfa naredile su vlasnicima mačaka u nekim dijelovima grada da svoje ljubimce drže zatvorene u kući do kraja augusta, dok ne prođe period gnežđenja jedne veoma ugrožene ptičje vrste.

Gradske vlasti su uredbu usvojile kako bi zaštitile ćubastu ševu, koja svoja gnijezda pravi na tlu zbog čega su njeni mladunci lak plijen za predatore. Populacija tih ptica se posljednjih decenija u zapadnoj Evropi drastično smanjila.

U odluci vlasti navedeno je da “opstanak te vrste, između ostalog, zavisi i od svakog pojedinog ptića”, a najavljeno je da se mjera odnosi na vlasnike mačaka u južnim dijelovima grada i da će biti sprovođena i u naredne tri godine.

Odluka je izazvala buru negodovanja ljubitelja mačaka, pa i lokalnih aktivista za zaštitu životinja. Regionalni dnevnik Rajn-Nekar-cajtung objavio je da šef lokalne organizacije za zaštitu životinja namjerava da preduzme pravne korake kako bi osporio odluku grada.

  • Ostanite mirni. Uvjeravam vas da ćemo učiniti sve možemo da zaustavimo tu nesrazmjernu mjeru – rekao je on.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE