MACRON DONIO ODLUKU: FRANCUSKA PROMIJENILA BOJU NA ZASTAVI

Francuski predsjednik Emanuel Macron donio je odluku o upotrebi tamnoplave boje na zastavi Francuske, umjesto svjetlije nijanse, prenosi BBC.

Zastave sa novom nijansom plave boje postavljene su na predsjedničku palatu prošle godine i to je prošlo prilično nezapaženo.

Kako navodi Jurop 1, Macron je želio da vrati tamnoplavu boju, simbol Francuske revolucije.

Dodaje se da su francuska mornarica i mnoge zgrade širom zemlje stalno koristile zastave se tamnoplavom nijansom, ali da je 1976. godine, odlukom predsjednika Žiskara D’Estena, uvedena svijetlo plava boja na francuskoj zastavi, kako bi odgovarala plavoj boji na zastavi Evrope.

Jelisejska palata nije javno saopštila da je promijenjena nijansa boje na zastavi, niti je naređeno drugim institucijama da to učine. Navodno je bilo neslaganja oko promjene nijanse, ali svi zainteresovani insistiraju na tome da se promjena boje ne tumači kao gest protiv EU.

Francuska bi trebalo da preuzme rotirajuće predsjedavanje EU u januaru.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TREĆI TOP GUN: HOĆE LI TOM CRUISE OPET GLUMITI MAVERICKA?

0
TOP GUN: Maverick u kina je došao 2022. godine i ostvario odlične rezultate, a ubrzo nakon premijere postavljalo se pitanje hoće li se snimati i treći dio.