MAĐARSKI PARLAMENT UKINUO SPECIJALNE OVLASTI DATE VLADI PREMIJERA ORBANA

Mađarski parlament je u utorak ukinuo specijalne ovlasti date vladi premijera Viktora Orbana koje su uvedene s ciljem rješavanja krize izazvane pandemijom koronavirusa s obzirom da se broj slučajeva zaraze smanjuje, a fokus se prebacuje na oživljavanje ekonomije.

Orban, čija desno orijentisana stranka Fidesz ima premoćnu parlamentarnu većinu, zatvorio je međunarodne granice i uveo je stroge restriktivne mjere po pitanje slobode građana kako bi spriječio širenje COVID-19.

Grupe za ljudska prava optužile su Orbana, koji je svoj uticaj proširio na većinu slojeva života tokom desetogodišnje vladavine, da otima vlast nakon što su mu parlamentarci omogućili da poveća ovlasti vlade i smanji ovlasti parlamenta tokom trajanja vanrednog stanja.

Mađarska, koja ima oko 10 miliona stanovnika, zabilježila je 4.077 slučajeva zaraze COVID-19 do utorka, a među njima je i 565 smrtnih slučajeva.

Iako je ukidao posebna prava vlade, parlament je također donio rezoluciju da zadrži neke od nedavnih mjera koje je Orban uveo, uključujući moratorij na sve otplate kredita do kraja ove godine, prenosi Reuters.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

MILANOVIĆ SCHMIDTA OKARAKTERISAO KAO ‘KOLONIJALNOG GOSPODARA’

0
Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović sinoć je dao intervju za hrvatsku televiziju RTL, gdje je, između ostalog komentarisao i posljednji potez visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta - nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona.