MAGLA U VIŠIM PLANINSKIM PREDJELIMA, POVEĆANA OPASNOST OD ODRONA

Jutarnja magla smanjuje vidljivost u višim planinskim predjelima, a iz BIHAMK-a pažnju skreću i na povećanu opasnost od odrona. Savjetuju oprezniju vožnju, prilagođenu trenutnom stanju na putevima.

Na magistralnom putu Ljubinje-Trebinje na dionici od Ljubinja do skretanja za Ravno, svaki dan osim nedjelje od 08 do 14 sati obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave vozila se preusmjeravaju na put Stolac-Berkovići-Bileća-Trebinje.

Saobraćaj se zbog radova svaki dan osim nedjelje obustavlja i na regionalnom putu Crna Rijeka-Mrkonjić Grad u mjestu Bjelajce od 08 do 16 sati.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelima Vinac (Jajce-Donji Vakuf) i Jasen (Prozor-Jablanica), a vozila saobraćaju obilaznicama oko tunela.

U mjestu Semizovac na dionici Sarajevo-Tuzla u toku su radovi na sanaciji mosta preko rijeke Ljubine, zbog čega se saobraća jednom trakom-naizmjenično, uz regulaciju semaforima.

Radovi na sanaciji mostova izvode se i u naselju Reljevo na magistralnom putu Jošanica-Rajlovac, kao i preko rijeke Drine u Goraždu. Saobraćaj je na ovim dionicama obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila (kroz tunel Vranduk) od 05 do 21 sati saobraća se nesmetano (dvosmjerno). Od 21 sati do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

U toku su radovi na asfaltiranju magistralnog puta Brčko-Bijeljina (od kružnog toka “Ilićka” do naselja Gredice). Za vrijeme izvođenja radova saobraća se usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Na graničnim prelazima Hum i Metaljka nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je granični prelaz Deleuša od ranije zatvoren zbog radova.

Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

IZMJENE U REŽIMU SAOBRAĆAJA:

MAGISTRALNI PUTEVI:

M-1.8

Šićki Brod-Srebrenik, zbog sanacionih radova u blizini petlje Šićki Brod saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Također, radovi se izvode i u naselju Drenik, gdje se saobraća jednom trakom.

Pelagićevo-Srebrenik, zbog sanacionih radova kod mjesta Špionica saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U toku su i radovi na mostu u mjestu Špionica, zbog čega je saobraćaj obustavljen i preusmjeren na obilaznicu u neposrednoj blizini.

M-4

Jelah-Doboj, zbog izvođenja radova na sanaciji mosta preko rijeke Radušice, saobraća se privremenom obilaznicom.

Prijedor-Kozarac (lokalitet Kalate) zbog sanacije klizišta saobraća se usporeno, obilaznicom koja se nalazi uz magistralni put.

M-5

Donji Vakuf-Turbe (Komar), zbog radova na izgradnji trake za spora vozila saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

Jajce-Donji Vakuf, (tunel Vinac), zbog sanacionih radova u tunelu , saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na obilaznicu oko tunela.

Kiseljak-Busovača, na dvije dionice (Busovača-Draga i Jehovac-Brestovsko) u toku je sanacija kolovoza, zbog čega se saobraća naizmjenično-jednom trakom.

Gromiljak-Blažuj (Han Ploča-Kobiljača), zbog izvođenja radova na izgradnji trake za spora vozila saobraća se jednom trakom naizmjenično uz povremene kraće obustave.

Ključ-Mrkonjić Grad, zbog sanacionih radova u mjestu Velečevo saobraća se jednom trakom, naizmjenično.

M-6

Ljubinje-Trebinje, zbog sanacionih radova na dionici Ljubinje-Trnovica 1 (skretanje za Ravno), saobraćaj se obustavlja svaki dan (osim nedjelje) od 08 do 14 sati.

M-6.1

Posušje-Široki Brijeg, zbog radova na izgradnji spore trake saobraća se naizmjenično, jednom trakom. U mjestu Vranić zbog izgradnje pješačke staze saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

M-14.1

Pelagićevo-Gradačac (Turić), zbog izvođenja deminerskih radova u vremenu od 08:15 do 15:05 sati radnim danima, dolazi do povremenih polusatnih obustava saobraćaja.

Brčko-Bijeljina u toku su radovi na asfaltiranju magistralnog dionice od kružnog toka “Ilićka” do naselja Gredice. Za vrijeme izvođenja radova saobraća se usporeno-naizmjeničnim propuštanjem vozila.

M-16

Karanovac-Crna Rijeka, zbog radova na sanaciji klizišta saobraća se jednom trakom naizmjenično.

Livno-Kamensko, zbog izvođenja neophodnih radova saobraća se naizmjenično, jednom trakom (postavljeni semafori).

M-16.2

Prozor- Jablanica na dvije lokacije radovi (Lug-zbog radova na sanaciji slijeganja trupa ceste i potpornog zida saobraća se jednom trakom naizmjenično. Zbog radova u tunelu Jesen vozila se usmjeravju na obilaznicu oko tunela-uz svjetlosnu regulaciju).

M-17

Šešlije-Podnovlje (Šešlije) na mjestu izvođenja radova saobraća se usporeno, jednom trakom.

Jošanica-Rajlovac, zbog radova na sanaciji mosta u naselju Reljevo, saobraćaj je obustavljen i preusmjerava se na alternativne pravce.

Buna-Tasovčići, zbog izgradnje mosta Počitelj saobraća se usporeno.

Zenica-Nemila, u toku su radovi u tunelu Vranduk II (Zenica-Nemila) zbog čega se od 05 do 21 sati saobraća se dvosmjerno. Od 21 sati do 00:30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je od 00:30 do 05 sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase mogu koristiti obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona alternativne pravce Doboj-Šićki Brod- Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Drivuša, izvode se radovi na izgradnji pristupnog puta za most “Drivuša” sa privremenim priključkom na magistralni put M-17. Saobraća se usporeno u zoni izvođenja radova.

Petlja Blatuša kod Zenice, zbog radova na sanaciji mosta na petlji Blatuša za saobraćaj je zatvorena traka za izlaz iz naselja Blatuša prema Sarajevu. Saobraćaj je preusmjeren na privremene kružne tokove.

M-17.5

Grude-Posušje (na 2 km od Gruda prema Posušju) zbog sanacionih radova saobraća se usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

M-18

Semizovac, zbog rekonstrukcije mosta preko rijeke Ljubine vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Olovo-Semizovac (most preko rijeke Ljubine) sanacioni radovi, u funkciji je obilaznica u neposrednoj blizini (naizmjenično propuštanje vozila).

Kladanj centar, zbog sanacionih radova na mostu saobraća se jednom trakom naizmjenično.

Sarajevo-Trnovo, zbog radova na izgradnji MHE Krupac na rijeci Željeznici, saobraća se naizmjenično, jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju.

Brod na Drini-GP Hum/Šćepan Polje, zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

REGIONALNI PUTEVI

R-412 Crna Rijeka-Mrkonjić Grad (Bjelajce),zbog sanacionih radova saobraćaj je od 08 do 16 sati (osim nedjeljom) potpuno obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

R-413 Turbe-Skender Vakuf, zbog radova na sanaciji odrona saobraća se usporeno uz povremene kraće obustave.

R-425 rotor Tromeđa-rotor Trebižat, zbog sanacionih radova putnička vozila saobraćaju naizmjenično, jednom trakom, dok teretna vozila i autobusi ne mogu proći.

R-445 Moštre-Visoko (u mjestu Moštre) zbog radova saobraća se usporeno, jednom trakom.

R-448 Goražde, zbog radova na mostu preko rijeke Drine obustavlja se saobraćaj. Za vrijeme obustave putnička vozila, kao i teretna vozila do 7,5 tona, preusmjerit će se na most Alije Izetbegovića, dok će vozila teža od 7.5 tona usmjeravati ulicama Alije Hodžića i Maršala Tita, a u suprotnom smjeru ulicama Mehe Drljevića-Kulina bana i Alije Hodžića.

R-455a Živinice-Bašigovci (od raskrsnice sa M-18 do skretanja za aerodrom) danas (07.08.) od 07 do 17 sati saobraćaj biti obustavljen.

R-458 Površnica-Lopare-Čelić, saobraćaj teretnih vozila preusmjeren je na put Lopare-Priboj-Banj Brdo.

KANTON SARAJEVO

– Zbog izvođenja radova na rekonstrukciji mosta obustavlja se saobraćaj u ulici Butmirska cesta. Za vrijeme obustave alternativni pravac je Butmirska cesta-Aerodromska-Plavi put-Butmirska cesta i obratno.

– Zbog sanacionih radova, obustavlja se saobraćaj od 08 do 17 sati u ulici Brezanska (od spoja sa ulicom Safeta Zajke do raskrsnice sa ulicom Safeta Ahmetspahića). Alternativni pravac za vrijeme obustave je Brezanska-Brezanska čikma-Viteška-Safeta Zajke i obratno.

– Zbog radova na izgradnji vodovodne mreže u vremenu od 08:30 do 16:00 sati obustavlja se saobraćaj u ulici Hamida Beširevića (od raskrsnice sa ulicom Fadila Jahića Španca do raskrsnice sa ulicom Breka) i u ulici Gornja Breka (od raskrsnice sa ulicom Breka do raskrsnice sa ulicom Panjina Kula.

– Zbog izvođenja sanacionih radova etapno se obustavlja saobraćaj u ulici XII Hercegovačke brigade (Hadžići). Za vrijeme obustave alternativni pravac je Garovci-XII Hercegovačke brigade i obratno.

– Etapne obustave u ulici Franca Lehara od 08 do 16 sati. Za vrijeme obustave povremeno se propuštaju vozila pravnih i fizičkih lica, a moguće je koristiti i lokalne saobraćajnice.

– Zbog sanacionih radova etapne obustave saobraćaja od 07 do 17 sati u ulici Amira Krupalije (od raskrsnice sa ulicom Safeta Isovića u dužini od cca 300 metara).

– Zbog utovara i istovara građevinskog materijala od 08 do 20 sati u ulici Radenka Abazovića saobraćaj se obustavlja u trajanju od 60 minuta (nakon čega se vozila propuštaju 60 minuta).

– Zbog izvođenja sanacionih radova usporeno se saobraća u ulicama: Srđana Aleksića, Mišćina, Safeta Pašalića, Branilaca Šipa, Blažujski drum, Dženetića Čikma, Emila Zole, Senada Poturka Senčija, Halilovići, Braće Begić, Ivana Cankara, Džemala Bijedića (od IX do VII transferzale), Fra Matije Divkovića, Bulevar Meše Selimovića (uz tramvajsko stajalište „Otoka“, smjer Baščaršija-Ilidža), Čobanija i Hamdije Kreševljakovića, saopćeno je iz BIHAMK-a.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

IZETBEGOVIĆ: POZIVAM SVE PROBOSANSKE STRANKE U PARLAMENTU BIH DA PODRŽE IZBORNE...

0
Na sastanak u rezidenciju američkog ambasadora Erica Nelsona, gdje je jutros stigla i direktorica Evropske službe za vanjske poslove Angelina Einhorts, došao je i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.