MAJMUNSKE BOGINJE, NAVODNO, UNIŠTAVAJU OVAJ DIO TIJELA: SVE SE PRETVARA U JEZIVU TEČNOST

Čovjek koji je u poslednjoj epidemiji majmunskih boginja u SAD bio zaražen istoimenim virusom podijelio je sada svoje iskustvo i upozorio javnost na simptome na koje treba da obrate pažnju.

Slučajevi su sada potvrđeni u SAD, Ujedinjenom Kraljevstvu, Portugalu, Italiji, dok se potencijalni slučajevi istražuju u Kanadi, Španiji i Sloveniji. Prije skoro 20 godina, Viskonsin je imao sopstvenu epidemiju, a jedan od preživjelih je dr Kurt Zaeskea.

On je još 2003. godine bio veterinar koji je došao u kontakt sa virusom posredstvom prerijskog psa kojeg je liječio.

  • U roku od oko 48 sati od mog rukovanja tim uzorkom, razbolio sam se – rekao je on za lokalni novinski list VISN.

Zaeske je razvio lezije slične vodenim boginjama i patio je od mučnine, vrtoglavice i visoke temperature.

  • Počeo je da mi se nazire žulj na palcu koji nije izgledao kako treba, nije djelovao kako treba – rekao je 2003. godine, nakon što je bio u karantinu dvije sedmice.

U to vrijeme su se pojavili slučajevi širom države, zbog čega su zdravstveni zvaničnici upozorili javnost. Dr Set Foldi je bio komesar za zdravstvo Milvokija.

  • Direktan kontakt sa lezijom kože kod majmunskih boginja može prenijeti virus – rekao je on 2003.

U SAD je 2003. prijavljen 71 slučaj majmunskih boginja, a 39 od tih slučajeva bilo je u Viskonsinu. Skoro dvije decenije kasnije, u državi nije prijavljen nijedan slučaj virusa, međutim, zvaničnici su rekli da su spremni ako se bolest vrati.

  • Ovo nije nešto što nam je potpuno nepoznato – rekla je aktuelna komesarka za zdravstvo Kirsten Johnson.
  • Postoji proces u državi Viskonsin i u zdravstvenom odjeljenju Milvokija o tome kako da upravljate zaraznom bolešću, od kojih su majmunske boginje jedna, i mi smo spremni da upravljamo.

Zaeske smatra da je javnost sada spremnija u odnosu na prije 19 godina.

  • Nismo znali šta će se (tada) dogoditi – rekao je.

Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, u Masačusetsu je potvrđen jedan slučaj majmunskih boginja. Mogući slučaj je prijavljen u bolnici Bellevue u New Yorku.

  • Istražujemo mogući slučaj majmunskih boginja u New Yorku – stoji u tvitu sa naloga @nicHealthi.
  • Epidemiolozi Odjeljenja će pratiti svaku osobu koja je možda bila u kontaktu sa pacijentom dok je bila zarazna – navodi se u saopćenju Ministarstva zdravlja i higijene u državi, prenosi espreso.co.rs.

SIMPTOMI BOLESTI

Postoje dva glavna soja virusa: soj Kongo, koji ima stopu smrtnosti od 10 posto, i zapadnoafrički soj, koji ima samo jedan procenat smrtnosti.

Pjege često počinju na licu prije nego što se šire na druge dijelove tijela, kažu stručnjaci. Bolest je virusna infekcija, slična malim boginjama, ali je blaža. Osip najviše pogađa lice (95 posto slučajeva) i ruke (75 posto), prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Tokom bolesti, osip se mijenja od podignutih crvenih kvržica u fleke ispunjene tečnošću. Pjege na kraju izbijaju i formiraju kraste, koje kasnije otpadaju.

Infekcija izaziva dvije faze bolesti. U prvoj fazi, do pet dana, pacijenti mogu patiti od:

Visoke temperatura – 38C ili više

Glavobolje

Bolova u mišićima

Bola u leđima

Otečenih žlijezda

Iscrpljenosti

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE