MAKARSKA 1996.: BOSANCI I HERCEGOVCI NAPUNILI PLAŽE, FRIZURE NA RAZDJELJAK, BEZ LEŽALJKI, POGLEDAJTE VIDEO

Makarska, prvo ljeto nakon rata, plaža. Žuta kuća, plažni šankovi, momci duge kose s Oakley 'cvikama', cure s razdjeljkom na sredini, narukvice od konopca oko ruke… Pravi val nostalgije stiže s YouTube kanala Makarske televizije na kojem je objavljena arhivska snimka iz 1996.

Tog je ljeta klonirana ovca Dolly, uragan Bertha polomio je američku obalu, a Haag je izdao nalog za hapšenje Karadžića. Bivši predsjednik Južnoafričke republike F. W. de Klerk izvinio se zbog aparthejda, a Bill Clinton je uzaludno krenuo po drugi mandat.

Tog smo ljeta gledali Olimpijadu u Atlanti, plesali Macarenu, slušali Dvornikovu ‘Afriku’, ‘Just A Girl’ No Doubta i ‘Ironic’ Alanis Morisette, ‘No Diggity’ s Dr Dreom, Cooliov ‘Gangsta’s Paradise. No mnogi su još uvijek ‘otkidali’ na psihodelični rock, poput osoblja u makarskom plažnom baru zabilježenom na snimci. Plažni su barovi u to vrijeme bili najveći mogući hit, jer su se, s buđenjem turizma, upravo počeli otvarati.

Tog je ljeta, puno više nego danas kad svaka vala ima svoj beach bar, makarska plaža bila omiljena destinacija za mlađu ekipu, a kako su svi bili željni provoda i druženja ‘čas posla’ je bilo zaletjeli se na kupanje do Žute kuće ili vikendom u provod. Najprije po plaži pa poslije u Operu ili Grotu…

Jesmo spomenuli da u to vrijeme nije bilo ležaljki, ‘plažnih pera’ i ostalih lakrdija? Lijepa vremena, mora se priznati.

Vidite li možda i sebe na ovoj snimci? Ili možda prepoznajete nekog? Dobro se zadubite i prisjetite se kako je to bilo prije skoro pune 24 godine…

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.