MALE PROMJENE U NIVOU HOLESTEROLA I U KRVNOM PRITISKU POMAŽU U SPREČAVANJU SRČANOG UDARA

Male, ali trajne promjene u nivou holesterola i krvnog pritiska mogu dramatično umanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanih udara tokom života, pokazuju nova istraživanja.

U studiji je utvrđeno da kombinacija smanjenja LDL-a za 39 mg/dL i sistoličkog krvnog pritiska od 10 mm Hg može smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti za 80 posto. Ista kombinacija je za više od dvije trećine smanjila i rizik tokom cijelog života od srčanih bolesti.

Osborne je rekao da bi se smanjenje moglo postići samo regulacijom prehrane i vježbanjem, ali da je to izvodivo i s nekim lijekovima.

  • U kliničkim ispitivanjima često uzimamo u obzir period od samo pet ili šest godina. Sada možemo cijeniti učinak tih promjena tokom desetljeća života – rekao je.
Ilustracija

Satjit Bhusri, kardiolog, također je pregledao nalaze.

  • Znamo da su povišen loš holesterol i povišeni krvni pritisak dva nezavisna, mijenjajuća faktora rizika za srčane bolesti. Kombinacija tih elemenata dodatno povećava taj rizik – objasnio je.

Međutim, Bhusri je rekao i to da je ova studija otkrila da je čak i skroman pad imao veliki utjecaj na dijagnozu srčanih bolesti.

On je dodao da ovo istraživanje pokazuje i šta se događa ako se neko pridržava zdravog načina života ili lijekova za smanjenje ovih faktora rizika tokom života.

  • Pridržavanje promjena životnog stila i lijekova glavni je prediktor srčanih bolesti – rekao je Bhusri.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.