MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: GDJE GRIJEŠIMO KAD PRAVIMO DOMAĆU SUPU

Nekada je bilo dobro poznato... Ručak počinje tanjirom vruće domaće supe. Ako biste se rado vratili u ovo doba morate znati koje su tajne pravljenja prave domaće supe.

Nekada nije pitanje ni vremena već su se ljudi odvikli od ove zdrave i korisne navike. Tanjir supe znači zdravlje… Pospješuje probavu, daje hranljive sastojke našem organizmu, pomaže kad se liječimo.

Ako želite da dobijete najbolju domaću supu morate da slijedite ova pravila:

  • Supa se pravi od starije živine ili goveđeg mesa, a ako možete da nađete šuplje goveđe kosti tim bolje. Za čorbe se uvijek bira mlado meso, piletina i teletina.
  • Da bi supa imala jak ukus potrebno je da meso i zelen stavite u hladnu vodu da se kuhaju. Za blaži ukus supe, a jači mesa stavite ga u vruću vodu i kuhajte. Otkrivamo i ovaj trik vrhunskih chefova – povrće koje raste ispod zemlje stavlja se u hladnu vodu, ono koje raste iznad zemlje stavlja se u vruću.
  • Povrće stavljamo sat vremena pred kraj kuhanja.
  • Najbolja supa je kad se pomiješaju dvije vrste mesa, govedina i parče piletine.
  • Osim mesa dobru supu ne možemo zamisliti bez povrća kao što je mrkva, peršunov korijen, peršunov list, paškanat, celer, a so i biber stavljate po ukusu.
  • Količina mesa zavisi od broja ukućana, a od prilike ide 150g po osobi.
  • Kad se sve stavi u lonac pojačati vatru dok sve ne proključa, a potom poklopiti i pustiti da se kuha najmanje dva sata; goveđa supa na laganoj vatri može se kuhati i tri do četiri sata.
  • Prvu vodu kad prokuha prosuti i nasuti novu.
  • Posebnu aromu domaćoj supi uvijek daje crni luk. Očišćenu glavicu prepolovite na pola i blago zapeći direktno na ringli. Tako zapečen luk dodate u šerpu.
  • Nikada ne dolijevajte u supu hladnu vodu, već uvijek vruću, pa nastavite proces kuhanja. Da bi sve bilo dobro skuhano potrebno je bar 2 sata.
  • Uvijek supu procijedite, da biste odstranili parčiće od mesa koji plivaju najčešće po površini šerpe i da vam supa ne bi bila mutna.
  • Dodajte malu kašiku šećera.
  • Skuhano povrće i meso procijedite i premjestite u drugu posudu, a vodu od kuhanja, to jest supu, začinite biberom i dodajte rezance.
  • Kuhano povrće i meso poslužite uz supu, zdravo je i ukusno, piše Noizz.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

KADA POČINJE ZIMSKO RAČUNANJE VREMENA I KADA SE KAZALJKE VRAĆAJU JEDAN...

0
Ljetno računanje vremena završava u noći na nedjelju, 31. oktobra, u 3 sata ujutro, i počinje zimsko računanje, što znači da se kazaljka na satu moraju vratiti jedan sat unazad, odnosno s tri na dva sata.