MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: OVAKO ISPEČEN HLJEB BIT ĆE SAVRŠEN

Klasičnoj pripremi hljeba dodajte mali zaokret, pa ga ispecite u posudi s poklopcem i uživajte.

Na ovaj način će poprimiti hrskavu koricu izvana, a iznutra ostati mekan i spužvast, upravo perfektan za svaku vrsta uživanja u hladnim zimskim danima.

Poslužite ga još toplog s maslacem, od njega pripremite najfinije sendviče ili ga poslužite uz glavna jela, piše gastro.24sata.hr.

Potrebno:

500 g brašna

300 ml vode

2 kašikice suhog kvasca

1 kašika soli

1 kašika ulja

prstohvat šećera

Priprema:

U toploj vodi umutite kvasac i prstohvat šećera. Pustite da se pojave mjehurići, a za to vrijeme pomiješajte brašno sa soli. Dodajte kvasac i malo ulja, pa od toga zamijesite tijesto.

Pustite da se diže oko sat vremena, a zatim premijesite i pustite da se diže još 15 minuta do pola sata.

Prebacite u posudu s poklopcem koja može u pećnicu, na vrhu kruha napravite križić nožem, poklopite i pecite oko pola sata na 200 stepeni. Nakon pola sata poklopac otklopite i pecite otkriveno još 15 minuta. Izvadite iz pećnice, stavite na rešetku i pustite da se ohladi.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE