MALE TAJNE VELIKIH MAJSTORA: SJAJAN RECEPT ZA SAVRŠENE FAŠIRANE ŠNICLE

Ukoliko ne znate šta biste danas mogli pripremiti, mi vam donosimo prijedlog koji će oduševiti sve, od najmanjih do najstarijih.

Riječ je o faširanim šniclama, a evo ga i recept s nekoliko trikova uz pomoć kojih će vaše šnicle biti jelo koje se često traži. 

Idemo redom - slavni kuhari kažu da je za faširane šnicle najbolje 
izmiješati dvije vrste mesa u omjeru 1:1, recimo govedinu i junetinu, no
 vi možete iskoristiti i samo jednu vrstu mesa. Kažu i da je najbolje 
"srednje grubo mljeveno meso". U prijevodu, svom mesaru recite neka vam 
dva puta samelje meso.

Još jedan odličan trik jeste i da vi izaberete komad mesa, koji želite da se samelje, i nemojte bježati od masnoća (neka 30 posto mesa bude masnoća). Kod kupovine svježe pakiranog mljevenog mesa u supermarketima obratite pažnju da rok trajanja bude max. 1 dan, pogledajte gdje se meso drži, da li su hladnjaci čisti, da li je pakiranje bez oštećenja.

Obratite pažnju na boju mljevenog mesa, mora biti rozasto do crveno, nikako smeđkasto. Gurnite palac što dublje kroz foliju u pakiranje i provjerite da li vam prodaju smrznuto pa otopljeno mljeveno meso. To je česta praksa, budući da mljeveno meso ima rok trajanja samo 24 sata, tako da trgovci kad vide da neće prodati, mljeveno meso smrzavaju, nanovo etiketiraju i puštaju u prodaju.

Recept:

700gr mljevenog mesa
1 luk (sitno nasjeckan)
3 – 4 sredine šnite starog hljeba
3 češnja bijelog luka (protisnut ili sitno nasjeckan)
tri kašike prezle
peršun (sitno nasjeckan)
2 jaja
ulje – za prženje
brašno – za uvaljati meso
sol
biber

Na malo ulja izdinstajte sitno narezani luk te ga ohladite.

Stari hljeb namočite u mlijeko.

Mljevenom mesu dodajte dinstani luk, izgnječeni i dobro ocijeđeni stari hljeb, zgnječeni češnjak, jaja, sitno narezani list peršuna, prezlu, prstohvat soli i papra. Najbolje je – i to kažu svi majstori – da cijelu smjesu dobro promiješate rukama i potom ostavite u frižider na najmanje pola sata.

Kad izvadite smjesu iz frižidera, oblikujte male loptice, zgnječite ih te uvaljajte ih u brašno i pržite na ulju.

Kao prilog, možete pripremiti pire krompir, možete skuhati i “zeleno” povrće, pa ga izmiksati s mileramom i malo mlijeka te jednim česnom bijelog luka, pa napraviti malo drugačiji pire (preukusno je, vjerujte nam), a tu su uvijek i riža, krompir salata ili kuhani krompir, piše RadioSarajevo.ba.

Prijatno!

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TRAGEDIJA NESAGLEDIVIH RAZMJERA: 11 UČENIKA SE UTOPILO DOK SU ČISTILI OBALU...

0
Jedanaest učenika se utopilo, a 10 je spašeno na školskom izletu koji je organizovan zbog čišćenja rijeke u indonežanskoj provinciji Zapadna Java, potvrdile su danas vlasti.