MALVERZACIJE U ZDRAVSTVU: USK OŠTEĆEN ZA 1.3 MILIONA KM

Zbog malverzacija i zloupotreba u zdravstvenim ustanovama na području Unsko-sanskog kantona Zavod zdravstvenog osiguranja USK oštećen je u posljednjih šest mjeseci za oko 1,3 miliona KM, izjavio je Elvedin Sedić, direktor Zavoda.

Prema njegovim riječima, obavljenim kontrolama ustanovljeno je kako su najveće nepravilnosti zabilježene u izdavanju lijekova i putnih naloga.

Dodaje da je najviše nezakonitosti evidentirano u domovima zdravlja u Bihaću i Bosanskoj Krupi.

“Od svih zdravstvenih ustanova gdje smo zabilježili nepravilnosti tražićemo povrat novca. Razmotrićemo sve mjere koje su nam na raspolaganju kako bismo to postigli”, kazao je Sedić, prenose Nezavisne.

Dodao je da su nezakonito izdavani lijekovi sa esencijalne liste, te je na taj način Zavodu pričinjena materijalna šteta od oko milion maraka.

“Primjera radi, lijek janubija se može prepisivati isključivo osobama mlađim od 40 godina i u najdužem vremenskom trajanju od 12 sedmica tokom jedne godine. U preko 90 posto slučajeva evidentirali smo da je ovaj lijek izdavan osobama starijim od 40 godina”, istakao je Sedić.

Prema njegovim riječima, zloupotrebom putnih naloga i fiktivnim korištenjem sanitetskih vozila pričinjena je šteta od preko 250.000 maraka.

“Recimo, vozilo istih registarskih oznaka, istoga dana i u isto vrijeme krenulo je sa dvije potpuno različite lokacije s različitim vozačima. Kontrolom smo utvrdili da je u Domu zdravlja u Bihaću 50 posto takvih fiktivnih naloga, a u Bosanskoj Krupi i preko 60 posto”, kazao je Sedić.

Dodao je da je ova institucija oštećena na razne načine, pa tako i time što tri kantonalna ministarstva već šest godina ne uplaćuju zdravstvene doprinose za svoje zaposlenike, iako je novac u te svrhe svake godine planiran budžetom.

“Taj dug iznosi čak oko sedam miliona maraka i to predstavlja veliki teret za nas. Ako se konačno ne uvede red u ovoj oblasti, doći ćemo u situaciju da više nećemo biti u stanju finansirati zdravstveni sistem niti ćemo moći obaveze pomenutih ministarstava pokrivati iz vlastitih rezervi”, ističe Sedić.

Prema njegovim riječima, o svim otkrivenim malverzacijama upoznali su istražne organe i očekuju brzu reakciju i istragu.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

TRODNEVNI ŠTRAJK UPOZORENJA PROSVJETARA U KANTONU SARAJEVO: USKORO ODLUKA O DRUGIM...

0
U osnovnim školama u Kantonu Sarajevo uspješno je proveden trodnevni štrajk upozorenja u periodu od 17. aprila do danas, a učešće su uzele i kolege koje nisu članovi sindikata, saopćeno je večeras iz Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo.