MANDIĆ APELUJE KOD GRAĐANA: UOZBILJITE SE, MOŽEMO DOĆI DO SCENARIJA ITALIJE

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić upozorio je da bi BiH vrlo lako mogla doći do scenarija Španije i Italije ukoliko se građani budu ponašali neodgovorno i ne budu poštivale mjere koje propisuju krizni štabovi.

Kazao je kako je epidemiološka situacija još pod kontrolom, ali je zabrinjavajući porast novozaraženih.

  • Zdravstveni sistem još uvijek odgovara na sve izazove, na sve potrebe i mi još imamo dovoljne kapacitete, ali ako se ovako nastavi, ako nam jedan dan dođe prevelik broj oboljelih, na to niko nije spreman – rekao je Mandić za N1.

Istakao je kako više od pola godine upozoravaju građane putem medija, apeluju, pišu naredbe, ali da nailaze na kritike i pitanja zbog čega to rade kada je ovo izmišljeno.

  • Apelujem još jednom na stanovništvo, ovo je vrlo opasna situacija, ne smijemo potcijeniti ovaj virus. Bolest je vrlo ozbiljna i ne bira – od djece preko srednje životne dobi do staraca. Uozbiljite se, držite se propisanih mjera i ne idite na okupljanja, to je najpogubnije – rekao je Mandić.

Na pitanje da li možemo doći do scenarija kakav su imale Italija i Španija odgovorio: “Možemo doći vrlo lako, to je samo malo nepažnje”.

Podsjetio je kako su na početku poduzeli sve mjere i da smo dobijali pohvale Svjetske zdravstvene organizacije, ali da država nije mogla biti zatvorena više zbog privrede.

  • Morate postepeno popuštati mjere i apelovati na savijest građana, ali su grđađni to shvatili kao da je sve prošlo. Sad vam se čude kada uđete u zatvoreni prostor maskom, a do jučer su je svi nosili. Ne znamo ko je kriv da se pažnja skrenula na neke pokrete, frekvencije i koje sve gluposti, a niko ne sluša akademiste, specijaliste itd. Sada svi komentiraju, politički komentatori, nepismeni – svi mogu doći u medije i dati mišljenje – kazao je Mandić.

Naglasio je kako nas je upravo to i dovelo u ovu situaciju, te poručio: “Više smo dosadili sami sebi, ali ponovo apelujem – perite ruke, držite distancu, nosite masku. Nikome nije drago ali tako štitiš sebe i one oko sebe”.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

U BAVARSKOJ UHAPŠENA DVA RUSKA ŠPIJUNA

0
Savezni tužioci uhapsili su u četvrtak dvojicu osumnjičenih ruskih špijuna u Bavarskoj zbog sumnje da su špijunirali i planirali napade na vojne ciljeve kako bi se potkopala podrška Ukrajini, prenosi danas Euractiv.