MAPA RIZIČNIH PUTOVANJA: LIBIJA I SOMALIJA NAJLOŠIJE, BIH I DALJE NA EUROPSKOM ZAČELJU

Libija i Somalija su ponovo označene kao zemlje koje su najopasnije za putovanje zbog loše sigurnosti, zdravstvene zaštite i loših puteva. U BiH se stanje popravilo u odnosu na raniji period, ali smo i dalje na evropskom začelju.

Prema mapi rizika, koju su izradili međunarodni medicinski i sigurnosni stručnjaci organizacije International SOS, BiH je i dalje među zemljama srednjeg zdravstvenog rizika i u rangu je zemalja iz regije, osim Hrvatske koja je poput ostalih zemalja EU označena kao zemlja s niskim zdravstvenim rizikom.

Kada je riječ o općoj sigurnosti, stanje u BiH je jednako kao i u većini zemalja Evropske unije, a za stepenicu više u odnosu na Rusiju.

Sigurnost na putevima je i dalje manja nego u susjednim zemljama te smo tu i dalje u rangu s Albanijom, ali i Crnom Gorom.

Ilustracija

Prema podacima ove mape, najsigurnija mjesta su kao i prethodnih godina Finska, Norveška i ovaj put Island. Među zemljama koje imaju visok zdravstveni rizik su Niger, Gvineja, Sierra Leone, Liberija, Južni Sudan, Eritreja i Centralnoafrička Republika.

Nasuprot tome, mjesta koja imaju najmanji zdravstveni rizik su evropske zemlje, Kanada, Amerika, Novi Zeland, Australija, Južna Koreja i Japan.

Od zemalja bivše Jugoslavije, Slovenija je uvrštena među zemlje gdje je visok stepen sigurnosti.

Cilj ove mape je pružiti informaciju poslovnim ljudima i turistima koji često putuju da budu svjesni rizika za svoje zdravlje i život te se pripreme na adekvatan način, ali i potaknuti zemlje da više ulažu u zdravstveni i sigurnosni aspekt.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

HITNO POJAČANJE STIGLO: EVO KOJI TEREN PRETRAŽUJU DVA TIMA KOJA TRAŽE...

0
Dva Specijalistička tima za spašavanje iz ruševina iz Beograda i Novog Sada, Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, noćas su stigli u Banjsko Polje i rano jutros započeli detaljnu pretragu terena oko kuće ispred koje je nestala dvogodišnja djevojčica.