MEHIĆ: ZAVLADAO JE HAOS ZBOG ZAKLJUČKA VLADE FBIH O USKLAĐIVANJU PENZIJA, HOĆE DA NAS OŠTETE

Opća pometnja i nevjerica je nastala među nešto više od 400.000 penzionera u FBiH nakon posljednjeg zaključka Vlade Federacije u kome stoji da se kod usklađivanju penzija 1. augusta za 2,8 posto, penzionerima neće retroaktivno isplatiti ovaj postotak za period trajanja stanja nesreće u FBiH.

Tako nije dogovoreno, niti izneseno u javnost 19. juna kada je premijer Federacije Bosne i Hercegovine najavio usklađivanje penzija na sastanku sa predstavnicima Zavoda PIO i penzionerima.

Protestna pisma za Novalića i Drljaču

Podsjećamo, 19. juna je Novalić obavijestio predstavnike penzionera da će biti usklađene sve penzije, izuzev onih najviših, za ovu godinu i to za 2,8 posto. Ovo uvećanje proizilazi iz člana 79. Zakona o PIO/MIO, a bit će isplaćeno sa augustovskim penzijama 5. septembra ove godine. Tada će penzioneri u Federaciji BiH dobiti i retroaktivnu isplatu uvećanja od 1. januara 2020. godine.

  • Po saznanju sam uputio protestna pisma premijeru Fadilu Novaliću i federalnom ministru rada i socijalne politike Vesku Drljači. Nama se mora dati redovno usklađivanje penzija od 1. januara i sve to isplatiti u sepembru. Ako ne, s našim ćemo predstavnicima morati razgovarati jer su Vlada i Parlament taj korona-zakon donijeli retroaktivno, poslije 15. aprila, a tog datuma su bili dužni po članu 79. Zakona o PIO-u da nam daju redovno usklađivanje od januara do aprila i to nisu uradili – ogorčen je Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH i dodaje:
Hayat

“Saznali smo da je protiv usklađivanja penzija bila jedina federalna ministrica finansija Jelka MIlićević, kadar HDZ-a. Otud i posljednji zaključak u kome stoji da nam neće isplatiti retrokativno za vrijeme trajanja stanja nesreće. U prijevodu, neće da usklade penzije za april, maj, juni i juli, a hoće za januar, februar i mart, i tu je august. Ako ne budu stavili van snage ovaj zaključak uslijedit će naši koraci”.

Kaže da očekuje Novalićev odgovor.

  • Danas sam sazvao sjednicu predsjednika svih kantonalnih udruženja, jer to je opći haos! Ne može se tako s našom populacijom. Više ne možemo pod kontrolom držati situaciju, jer su ljudi do daske naelektrisani. Prvo što im je neko odgodio usklađivanje, a imali su pravo na to 15. aprila, a onda kažu da će dobiti, a onda opet ide hladan tuš, pa kažu ne može. A oni znaju šta su drugi dobijali i kako se troše državne pare – govori Mehić, piše Faktor.ba.

U Zavodi PIO ništa ne znaju

U Zavodu PIO nam nisu znali ništa reći vezano za posljednji zaključak Vlade FBiH. Federalni premijer Fadil Novalić a ni ministar rada i socijalne politike u FBiH Vesko Drljača se nisu udostojili da nam odgovore na pitanja o najnovijem zaključku koji je na štetu penzionera.

Podsjećamo, iako je na početku pandemije koronavirusa premijer Novalić govorio kako svi moramo podnijeti teret krize, to se nije dogodilo. Nikada Federalno ministarstvo pravde nije predložilo izmjene Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Naime, zbog stanja nesreće, tačnije “korona zakona” koji je donesen kako bi se stabilizirala privreda u FBiH, penzionerima nisu usklađene penzije 15. aprila ove godine, čime su u znatnoj mjeri, za razliku od zaposlenih u državnom aparatu, podijelili teret krize.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

SALKIĆ ZA HAYAT: SRPSKI POLITIČARI DRŽE SVOJ NAROD U IZOLACIJI DA...

0
Podsjećajući na presude Međunarodnog suda Ujedinjenih naroda u Hagu, koje su u nekoliko navrata provomoćno potvrdile zločin genocida u UN-ovoj zaštićenoj zoni Srebrenica, i tražeći suočavanje s prošlošću i preuzimanje odgovornosti, zastupnik u NSRS Ramiz Salkić je bio izložen skandaloznim riječima i uvredama koje je njemu i svim Bošnjacima uputio predsjednik RS-a Milorad Dodik.