MEHMEDOVIĆ O PRIZNANJU GREIFA: MORA REGOVATI TUŽILAŠTVO BIH

Nakon što je Gideon Greif izjavio za izraleski Haaretz da planira da objavi “pojašnjenje” izvještaja, o ubistvu više od 8.000 Bošnjaka od snaga bosanskih Srba u Srebrenici u julu 1995. godine, uslijedile su brojne reakcije.

To je bila moja lična greška pa ćemo to ispraviti da objavimo istinu i mislim da će se ova kontroverza oko komisije značajno smanjiti – rekao je Greif za Haretz.

Autor Sam Sokol navodi da je godine 2019. Vlada entiteta Republike Srpske pozvala Greifa da predvodi komisiju koja je sastavila izvještaj.

Na ovo piznanje Greifa, reagirao je i Šemsudin Mehmedović, državni parlamentarac.

  • Udruženi internacionalni zločinački poduhvat negiranja genocida – Pozivam Kajganića da pokrene istragu koja će uključiti i međunarodne aktere, jer u pitanju je internacionalni scenarij.

“Slučaj Gideon” je udruženi internacionalni zločinački pothvat negiranja genocida i vrhunske korupcije sa upetljanom Vladom RS. Pozivam Tužilaštvo BiH, da pokrene istragu koja će uključiti i međunarodne aktere, jer u pitanju je internacionalni scenarij u koji je bio uvučen i predsjednik Njemačke koji bi odlikovanjem Gideonu Greifu dao legitimitet negiranju genocida u Srebrenici i lažnom izvještaju Komisije Vlade RS.

Slučaj Gideon Grief je primjer koliko je korupcija uzrok političkih tenzija i kriza. Zloupotreba institucija za interes fingiranih izvještaja i revizionističkog negiranja genocida je upotreba države protiv same države i vrhunski čin korupcije sa međunarodnim elementima. Na slučaju Gideon potpuno je razotkriveno koliko je Vlada RS i režim Milorada Dodika spreman daleko ići u koruptivnim radnjama kako bi postigao političke i strateške ciljeve za interes projekta Velike Srbije.

Ovo ima elemente organiziranog kriminala

Javnost mora saznati, kako javnost BiH, tako i javnost u RS, kako RS troši novac poreskih obveznika da bi potkupljivala kvazi naučne dokaze i pravila reinženjering istorije. To je korupcija međunarodnih razmjera.

Tužilaštvo mora ispitati i istražiti djelovanje svakog člana komisije Vlade RS za Srebrenicu i doći do traga svake uplate za članove ove komisije. Toliko se bar duguje žrtvama genocida.

U pitanju nije samo djelovanje Vlade RS i institucija RS, već su upetljani i diplomatija BiH, Srbije i vjerovatno Izraela, međunarodni posrednici, diplomatsko – konzularna predstavništva a cijeli pažljivo osmišljeni scenarij je predviđao da predsjednik Njemačke odlikuje Gideona Greifa nakon čega bi lažni izvještaj o Srebrenici u kojem je učestvovao Gideon bio žestoko promoviran i upotriebljen protiv istine.

Zato ovo ima elemente organiziranog kriminala!

Kajganić je na potezu – poručio je Mehmedović.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.