MEHMEDOVIĆ ODGOVORIO ESCOBARU: GRAĐANSKA BIH NIJE MOGUĆA, JER SU MUSLIMANI VEĆINA

-Moramo imati vibrantno i politički aktivno hrvatsko stanovništvo u BiH. Bez toga Dejton neće uspjeti, pa je naš cilj osigurati da se oni osjećaju sigurno, ugodno i ekonomski održivo u BiH - izjavio je Gabriel Escobar, posebni američki izaslanik za zapadni Balkan, u razgovoru za Hrvatsku novinsku agenciju (HINA).

Ecobar je u intervju za Hinu, rekavši da se Hrvati moraju osjećati ugodno u BiH, rekao ključnu stvar: Velikodržavni projekt Hrvatske i velikodržavni projekti na Balkanu se moraju osjećati ugodno i komotno u BiH ili Dayton neće uspjeti. Time je “sahranio Dayton” u nagradni projekt velikodržavnim projektima, smatra zastupnik u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović (SDA).

  • Bošnjaci se ne moraju niti mogu osjećati ugodno u BiH: Čović se može slikati sa Darijom Kordićem, obilježavati tvorevine koje su stvorile UZP pokrete, biti najbolji politički saveznik negatora genocida … i biti zaštitnik zločina koji se licemjerno poklanja žrtvama u Aušvicu. Ali evidentno je da se ovakvim programskim izjavama definitivno zatvara prostor za gradjansku BiH i društvo uređeno poput SAD-a i otvara prostor za definitivno cementiranje ruskog modela.

Da li taj ustupak SAD-a ima veze sa Bjelorusijom i Ukrajinom? Da li se “kupuje” Vučić? Šaljite videa sa Bidenovim izjavama iz BiH. Pošaljite mu sve oko RS i Herceg- Bosne. Ili je izgubio pamćenje ili njegovi predstavnici na Balkanu rade za velikodržavne projekte koji su konačno pred rušenjem BiH. BiH će možda i biti – ali tačno onako kako su je planirali UZP i zločinačko genocidni projekti.

Pozivam sve prijatelje BiH iz svijeta, pozivam sve Bosance i Hercegovce u SAD-u da počnu veliku akciju prema američkom predsjedniku Bidenu kako bi mu objasnilli da se u Bosni ne vidi razlika izmedju onog što govore predstavnici njegove administracije koji pohode Balkan i predstavnici Srbije ili Hrvatske. I Rusije.

Gojko Šušak je pri posjetama HDZ-ovcima u Mostaru govorio da je njihov zadatak da izdrže i da će Herceg-Bosna opstati. I evo, uspjeli su, izdržali su. Imamo objavljeno da su američki diplomati na spisku konatakata lobista koje plaćaju Srbija i RS sa 40 miliona, imamo posjete i izjave Palmera iz Zagreba koje su dovoljno čudne da se zapitamo je li počela velika akcija za stvaranje BiH po volji samo dva naroda i po volji dvije države – Srbije i Hrvatske – navodi Mehmedović.

Želim reći ključnu stvar, dodaje Mehmedović, “građanska BiH nije moguća samo zato što su muslimani većinski. Da su Hrvati ili Srbi većinski, bila bi moguća”.

  • E sad dolazimo do ključne poruke: I SAD i EU imali su priliku od Bošnjaka, bosanskih i balkanskih muslimana napraviti novi pokret u svijetu koji će predstaviti model sekularnog građanskog društva kojeg čine većinski muslimani. Ecobar, Palmer … ili ne shvataju ili to žele spriječiti.

Silajdžić je nedavno rekao da će ovi pregovori biti kraj rata. Onda izgleda da su Hrvatska i Srbija odnijele pobjedu. Da li to Biden zna? Neka se prisjeti svog intervjua iz posjete BiH tokom rata! Na kraju, najveće žrtve udruženih zločinačkih pothvata i genocida trebaju ugađati kreatorima zločinačkih politika. Hrvaska ni Srbija nikad se nisu ogradili od svojih zločina u BiH. A danas im mora biti ugodno.

Kako ugoditi Luki Barušiću koji je ubio Aliju Zalihića 1993, u Mostaru? Tako što će ga HDZ-ovo sudstvo osuditi na dvije godine zatvora a on neće odležati ni toliko. Tako se Hrvati ugodno osjećaju u Mostaru i BiH. To je poruka Bošnjacima, i kako ih Dodik zove – muslimanima da bi se dodvorio EU populistima.

Zato pozivam na akciju prijatelja BiH, saveznika BiH i diplomata prijatelja BiH da sin Alije Zalihića dobije priliku da, oči u oči, objasni Bidenu kako zaista efikasno ugoditi Hrvatima u BiH. On je to gorko spoznao na primjeru svog oca.

  • Pomozite nam da Adem Zalihić Bidenu kaže istinu kako da se velikodržavne politike, čuvari tradicije UZP i genocida, ugodno osjećaju u BiH – napisao je Mehmedović.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa 'GLEDAJ Hayat' na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE

NSRS USVOJILA ZAKLJUČKE: PONIŠTITI SVE ODLUKE SCHMIDTA

0
Narodna skupština bh. entiteta RS usvojila je zaključke u kojima se zahtjeva da međunarodna zajednica povuče izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koje je donio visoki predstavnik Christian Schmidt.