MEKANE I TOPLE BUHTLE SA PEKMEZOM: JEDNOSTAVAN RECEPT ZA PREUKUSAN DEZERT

Jednom zamiješano, tijesto mora biti elastično i glatko, a znat ćete da je "gotovo" u trenutku kada više na prstima nemate slepljene komadiće tijesta.

Buhtle možete puniti džemom ili čokoladom, a tradicionalnu se koristi domaći džem od šljiva.

Kako bi dizano tijesto bilo meko, dio mlijeka možete zameniti i s pavlakom, a važno je obratiti i pažnju na to da svi sastojci, osim mlijeka, budu sobne temperature prilikom pripreme.

Nakon što tijesto ostavite da se digne, ono bi trebalo da udvostruči svoj volumen.

Sastojci:

500 grama brašna

250 ml mlijeka

200 grama pekmeza

100 grama maslaca

40 grama šećera

1 suhi kvasac

1 jaje

1 kesica vanilin šećera

korica limuna

pola kašičice soli

maslac za premazivanje

Priprema:

U veću posudu dodajte sve suhe sastojke – brašno, a zatim u njega kvasac, so, šećer, koricu limuna i vanilin ili limunov šećer.

Promiješajte, te dodajte jaje i rastopljeni maslac.

Promiješajte, pa lagano ulivajte toplo mlijeko i umijesite tijesto.

Glatko tijesto stavite u nauljenu posudu.

Pokrijte ga prozirnom folijom ili krpom i stavite na toplo mjesto u kući, te pričekajte da se digne. Veličina tijesta nakon nekog vremena mora biti najmanje duplo veća.

Jednom dignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj kuhinjskoj podlozi i isjeckajte na kvadrate.

Na svaki kvadratić stavite kašiku punjenja po izboru u našem slučaju pekmeza.

Savijte krajeve kvadrata te ih dobro pritisnite.

Poslažite buhtle u lim za pečenje prethodno premazan maslacem ili obložen masnim papirom, tako da pritisnuti kraj stavite na dno.

Posložene buhtle ostavite da odstoje na dvadesetak minuta.

Pecite ih u rerni oko 35 do 45 minuta na 200 Celzijusa.

Buhtle premažite maslacem i pustite ih još malo da odstoje.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen na portalu hayat.ba krši vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Slučaj će biti u najkraćem roku razmotren, a sporni sadržaji biće uklonjeni ili ispravljeni odmah po eventualnom ustanovljavanju istinitosti sadržaja žalbe. Sve pritužbe kao i prigovore možete slati na e-mail adresu digitala@hayat.ba. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal hayat.ba nema obavezu postupiti po istim.

NAJNOVIJE