U Meksiku ih nazivaju bunjuelos, a spremaju se i u još nekim zemljama, poput Kolumbije i Kube. Evo kako da napravite ove krofnice.
Sastojci:
- Tri šolje brašna
- Kašičica praška za pecivo
- Kašičica soli
- Šolja plus kašika šećera
- Pola šolje masti
- Šolja hladne vode
- Dvije kašičice cimeta
- Ulje za prženje
Priprema:
U posudu pomiješajte brašno, prašak za pecivo, so i kašiku šećera, pa sve dobro izmješajte. Zatim dodajte mast i mutite dok ne dobijete smjesu koja podsjeća na mokar pijesak. I dalje muteći, postepeno dodajte vodu dok tijesto ne postane glatko.
Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i mijesite ga dok ne postane glatko i elastično, a zatim ga pokrijte i ostavite da stoji oko 30 minuta.
U odvojenoj, manjoj posudi, pomiješajte cimet i šolju šećera.
Otkidajte komade tijesta i pravite loptice – od ove količine bi trebalo da vam ispadne dvadesetak loptica.
Na malo pobrašnjenoj površini svaku lopticu razvucite na debljinu od oko centimetar i po. To uradite sa svakom lopticom, a u zatim sipajte dosta ulja u tiganj i zagrijte ga. Svaku krofnu pržite oko 2-3 minuta sa svake strane, da postane braonkasta i krckava.
Prebacujte ih na ubrus koji će pokupiti višak ulja, a zatim krofne uvaljajte u mješavinu šećera i cimeta, prenosi Mondo.rs.